• zaterdag 26 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DE DIGITALE EURO: EEN PARTICULIERE ELEKTRONISCHE BETAALOPTIE

| united news | Door: Redactie

Bron: Business Am.be

De Europese Centrale Bank (ECB) ontwerpt de digitale euro als een van de meest private elektronische betaalopties.

Volgens Maarten Daman, een functionaris voor gegevensbescherming bij de ECB, vereist dit doel garanties om het vertrouwen van EU-burgers te winnen in het gebruik van de digitale munt van de centrale bank (CBDC). De ECB heeft geen verborgen agenda en richt zich in de eerste plaats op het creëren van een digitale euro waarvoor zo min mogelijk gegevens nodig zijn.

Zorgen over privacy

Hoewel de digitale euro nog in ontwikkeling is, ondervindt hij nu al weerstand vanwege zorgen over de privacy. De ECB moet

garanties bieden om het vertrouwen van EU-burgers in het gebruik van de CBDC te winnen. Daman benadrukte dat de ECB geen verborgen agenda heeft en dat er hard gewerkt wordt aan een digitale euro waarvoor zo min mogelijk gegevens nodig zijn.

De meeste Europeanen zijn nog steeds niet op de hoogte van de digitale euro: 59 procent van de respondenten weet er niets van, volgens een onderzoek van 6 juni van de Duitse centrale bank, de Deutsche Bundesbank.

De ECB heeft een uitgelezen kans om het verhaal van de digitale euro voor de meeste Europeanen vorm te geven. Uit het onderzoek van

de Bundesbank bleek dat driekwart van de respondenten privacy bij het gebruik van de digitale euro als zeer belangrijk of belangrijk beoordeelde.

Pseudonimiseringsstrategie

De ECB onderzoekt technologische oplossingen, zoals pseudonimisering, zodat het Eurosysteem, de uitgever en aanbieder van betalingsinfrastructuur, transacties niet direct kan koppelen aan specifieke personen. Pseudonimisering verbetert de privacy door identiteitskenmerken te vervangen door fictieve, waardoor persoonlijke identiteiten worden verborgen.

Richard Brown, R3’s chief technology officer, die gespecialiseerd is in enterprise blockchain en CBDC’s, zei dat een elegante oplossing voor de privacyproblemen van de digitale euro zou inhouden dat private bedrijven die niet verbonden zijn aan de overheid de directe commerciële relaties van klanten zouden beheren als hun persoonlijk identificeerbare gegevens. Hij benadrukte dat “identificeerbare gegevens zouden worden weggehouden van de kernrecord van financiële transacties, ook bekend als het grootboek.”

Wetten en toezicht

De pseudonimiseringsaanpak van de ECB volgt deze route, aangezien de betalingsdienstaanbieders die belast zijn met de verwerking van de gegevens van burgers een gescheiden gegevensstroom met het Eurosysteem zouden hebben. Hierdoor wordt het onmogelijk eindgebruikers rechtstreeks te identificeren of gegevens die het verwerkt te koppelen aan een bepaalde eindgebruiker. De ECB zal zich houden aan de wetgeving voor de digitale euro. Eveneens zullen ze onder toezicht staan van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming.

Het Europese Hof van Justitie zal ingrijpen als de wet wordt overtreden. Als een EU-wet in strijd is met EU-verdragen of grondrechten, zoals het recht op privacy, dan heeft het Hof de bevoegdheid om de wet nietig te verklaren. Fiatvaluta’s zoals de dollar of de euro vertrouwen op het vertrouwen van het publiek in de emittent. Daman zei dat vertrouwen en privacy kernaspecten zijn waarmee rekening wordt gehouden bij de digitale euro.

Opvattingen van experts

Richard Turrin, auteur van Cashless: China’s Digital Currency Revolution, is van mening dat “de berichtgeving van de ECB over privacy de juiste is en dat hun beweringen dat de digitale euro meer privé zal zijn dan bestaande kaartgebaseerde betalingen waar zijn.” Hij zei echter dat zodra de ECB het definitieve ontwerp lanceert, “we allemaal een kijkje moeten nemen om hun beweringen over privacy te controleren, maar ze hebben een goede start gemaakt.”

Joana Cotar, een onafhankelijk Duits parlementslid en organisator van de bewustwordingscampagne Bitcoin im Bundestag, uitte haar bezorgdheid over de kans op misbruik. Ze benadrukte dat de geschiedenis verschillende gevallen heeft laten zien waarin staten herhaaldelijk nieuwe technologieën gebruikten tegen mensen.

Josh Swihart, CEO van Electric Coin Company, die de privacymunt Zcash heeft gecreëerd, beweert dat het CBDC-ontwerp emittenten in staat stelt om “inzicht te krijgen in tegoeden en transacties en om actie te kunnen ondernemen, zoals het op een zwarte lijst zetten van adressen of het bevriezen van tegoeden”. Hij gelooft dat met een dergelijke structuur volledige financiële privacy niet gegarandeerd is.

Key Takeaways

UPDATE| CRYPTO CURRENCIES

| united news | Door: Redactie