• maandag 22 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

De Amerikaanse staatsschuld overschrijdt voor het eerst de $33 biljoen

| dagblad suriname | Door: Redactie

DOOR NINIAN CARTERSeptember 20, 2023 – De Amerikaanse staatsschuld heeft voor het eerst de grens van $33 biljoen overschreden, te midden van zorgen dat een nieuwe strijd over de federale uitgaven zou kunnen leiden tot de eerste overheidsshutdown sinds 2019.

De bruto staatsschuld van de Verenigde Staten is voor het eerst boven de 33 biljoen dollar uitgekomen, wat de onzekere begrotingskoers van het land benadrukt nu Washington wordt geconfronteerd met een mogelijke sluiting van de overheid – de eerste sinds 2019 – te midden van een gevecht over de federale uitgaven.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën is de staatsschuld op 18

september 2023 (slechts twaalf dagen voor het einde van het begrotingsjaar van het land) gestegen tot $33.053.950.837.720 of $33,05 biljoen.

Het debat over de schuldenlast wordt luider, waarbij de Republikeinen en Democraten in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat verdeeld zijn over de weg voorwaarts om een mogelijke sluiting van de regering te voorkomen.

Zelfs als we rekening houden met de onlangs doorgevoerde bezuinigingen, ligt de Amerikaanse staatsschuld op koers om tegen het einde van dit decennium de grens van $50 biljoen te overschrijden, onder invloed van de toenemende rente en de kosten van de sociale programma’s van het land.

| dagblad suriname | Door: Redactie