• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Contractondertekening bouw Logistiek Centrum Haven en brug Saramacca kanaal

| cds | Door: Redactie

Onlangs vonden er twee belangrijke contractondertekeningen plaats in het Royal Ballroom van Torarica, door het ministerie van Openbare Werken (OW). Het eerste contract betrof de bouw van een geavanceerd logistiek centrum op de Jules Sydney-terminal in Paramaribo, gefinancierd door een IDB-lening van circa 2,4 miljoen USD. De bouwperiode zal 9 maanden duren. Het tweede contract werd ondertekend voor de reconstructie van de brug over het Saramacca kanaal langs de Van ‘t Hogerhuysstraat. De geschatte waarde hiervan is gesteld op 8,3 miljoen USD, met een verwachte bouwperiode van 12 maanden. De ondertekening vond plaats op donderdag 16 november 2023 in de

ballroom van hotel Torarica.

Na een grondige evaluatie heeft Baitali Group of Companies N.V. het contract toegewezen gekregen voor de bouw van een geavanceerd logistiek centrum op de Jules Sydney-terminal. Dit centrum zal ruimte bieden aan ongeveer 60 vrachtwagens en zal niet alleen de efficiëntie van havenactiviteiten verbeteren, maar ook de verkeersveiligheid bevorderen. Door dit project zullen de infrastructuur en logistieke diensten in Suriname versterkt worden. Bij het tweede contract voor de reconstructie van de brug over het Saramacca kanaal langs de Van ‘t Hogerhuysstraat, zal de huidige brug worden vervangen door een indrukwekkende 6 rijstroken brug met fietspaden en voetgangers stroken

aan beide zijden. De joint venture tussen China Road and Bridges en Kuldipsingh Infra zal leiden tot het bouwen van deze brug.

Adrianna La Valley, vertegenwoordiger IDB, benadrukte het belang van verbeterde transport efficiëntie en de impact ervan op internationale handel. De IDB zal Suriname ondersteunen bij het bouwen van het modern logistiek centrum en het upgraden van de bestaande brug, met als doel de handelskosten te verlagen en de economische activiteit te verbeteren. De directeur van Civiel Technische Werken, Satish Mohan is van mening dat alle zaken die erbij horen zoals de utiliteiten vervangen, waterleiding en telefoon aangepakt zullen worden. Ook verkeersveiligheidsaspecten, waarbij verkeerslichten die in het traject zijn, worden aangepast naar een nieuw systeem. Het is belangrijk om een haven goed bereikbaar te maken en dat er op deze manier optimalisatie plaatsvindt. Er zullen delen van wegen afgesloten worden tijdens de bouwperiode. Het ministerie doet daarom een beroep op eenieder om hiermee rekening te houden, zodat wij na 1 jaar gebruik kunnen maken van een nieuwe brug, die veilig is voor iedereen.

Minister Riad Nurmohamed, van Openbare Werken, bedankte de IDB, de stakeholders en het OW-personeel voor hun toewijding aan dit project. Hij benadrukte de positieve invloed van de projecten op de transportsector, met specifieke voordelen voor de landbouw-, bosbouw-, visserij- en mijnbouwproductie. De bewindsman drong aan op het hebben van geduld vanuit de gemeenschap en benadrukte de innovatieve impact van het project, dat naar verwachting 20-30 jaar lang de verkeersproblemen in Paramaribo, Wanica en Commewijne zal helpen oplossen. Deze projecten markeren een cruciale stap in de modernisering van de infrastructuur en er wordt met enthousiasme uitgekeken naar de veelbelovende ontwikkelingen voor de toekomst van Suriname.

| cds | Door: Redactie