• dinsdag 16 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wat zei Blok (en kloppen zijn uitspraken)?

| NRC.nl | Door: Lucas Brouwers

Drie uitspraken uitgelicht De uitspraken van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) die via tv-programma Zembla uitlekten, hebben niet alleen tot veel commotie geleid. Wat hij beweerde over etnische diversiteit en vreedzaam samenleven strookt ook niet met de werkelijkheid.

„Waarschijnlijk zit ergens diep in onze genen dat we een overzichtelijke groep willen hebben om mee te jagen of om een dorpje te onderhouden”

Zijn mensen echt zo tribaal en naar binnen gericht als Blok denkt? Hij zei ook nog „dat we niet goed in staat zijn om een binding aan te gaan met ons onbekende mensen”. Modern DNA-onderzoek toont een andere kant van de mens. Bij

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
elk volk dat genetici onderzoeken, vinden ze vermenging. Genetisch ‘pure’ volkeren bestaan niet. Moderne Europeanen zijn een genetische hutspot van jagers-verzamelaars uit de IJstijd, boeren uit het Midden-Oosten én herdersvolken van de steppen. Zelfs jagers-verzamelaars zijn geen genetische eilandjes. Bij de Khoisan in de Kalahariwoestijn in zuidelijk Afrika is 9 tot 30 procent van het DNA afkomstig van herdersvolken. Volken vermengen zich, keer op keer.

Ook de geschiedenis loopt over van mensen die ‘verbindingen’ aangaan met de aanvankelijk onbekende ander. Kijk naar de Romeinen die schier eindeloos ‘vreemde volkeren’ opnamen in hun wereldrijk. Naar de Nederlandse republiek, met haar Brabantse en Vlaamse

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
vluchtelingen, Franse hugenoten, protestanten, katholieken en joden. Naar Zuid-Amerikaanse samenlevingen, waar afstammelingen van Europeanen, indianen en slaven manieren vonden om samen te leven.

Of ga juist verder terug: naar de IJstijd, toen er in Europa nog neanderthalers leefden. De genetische en uiterlijke verschillen tussen neanderthaler en moderne mens waren groter dan die tussen elke twee volkeren die je vandaag op aarde kunt aanwijzen. Toch vinden archeologen sporen van interactie: neanderthalers en mensen dreven handel met elkaar, namen ideeën over en hadden zelfs seks: een paar procent van het DNA van niet-Afrikanen is afkomstig van neanderthalers.

Als geslotenheid en tribaal denken onderdeel zijn van de menselijke aard, zijn openheid en nieuwsgierigheid dat ook. Bij geen andere diersoort mengen verschillende groepen zo vaak en zo vanzelfsprekend. Homo sapiens, de verbindende mens.

Lucas Brouwers (Wetenschap)

| NRC.nl | Door: Lucas Brouwers