• donderdag 21 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Column: Wie heeft gelogen: politie of pg?

| starnieuws | Door: Redactie

Assembleelid Edgar Sampie (ABOP/PL) wordt verwelkomd bij de manifestatie door organisator Marcel Oostburg. (Foto: René Gompers)

Net als de regering schittert de rechterlijke macht niet als het gaat om het communiceren met de samenleving. Pas als het fout gaat, komt er een ferm persbericht, waarin in hoogdravende taal wordt 'betreurd' dat verkeerde informatie is gepubliceerd. Dan wordt in hoge bewoordingen uitgelegd hoe de media mensen op het verkeerde been hebben geplaatst. Dat is ook vrijdag gebeurd tijdens de manifestatie van activist Marcel Oostburg aan de Limesgracht, waar een petitie zou worden aangeboden aan het Openbaar Ministerie (OM) over de kwestie Pan

American Real Estate.

Wekenlang is in alle toonaarden meegedeeld dat er een manifestatie zou worden gehouden ter ondersteuning van procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh. Oostburg heeft met de districtscommissaris (dc) van Paramaribo Noordoost, Ricardo Bhola en de politie gesproken hierover. Er was - zeer terecht - geen vergunning nodig volgens de dc om een vreedzame manifestatie te houden. De voorbereiding was vanuit de organisatie heel goed, waarbij de autoriteiten niet zijn genegeerd.

Duidelijk is dat de pg goed op de hoogte was dat er een petitie zou worden aangeboden. De pg heeft blijkbaar daarom op 28 februari besloten dat op 1 maart de

deuren van het OM dicht zouden zijn. De politie heeft ook een veiligheidszone ingesteld rond de Limesgracht. De politie heeft aan journalisten ter plekke meegedeeld dat bij de indiening van de petitie zij niet welkom zijn. Aan diverse media - die ook live bezig waren - hebben de verantwoordelijke politiefunctionarissen meegedeeld dat alleen vijf mensen de petitie mochten indienen.

Journalisten hebben natuurlijk fel geprotesteerd toen ze te horen kregen dat ze niet mochten vastleggen als de petitie zou worden voorgelezen. Uiteindelijk kregen de organisator en de journalisten te horen dat de pg de petitie helemaal niet in ontvangst zou nemen. Dit is een besluit van 'hoger hand' heeft de verantwoordelijke politiefunctionaris meegedeeld aan journalisten. De verbazing over deze mededeling was enorm bij journalisten, de organisator en de vele mensen die gehoor hebben gegeven aan de manifestatie, waarbij Assembleeleden aanwezig waren, onder wie ook Edgar Sampie van coalitiefractie ABOP/PL). 

Het is inderdaad niet gebruikelijk dat er petities worden aangeboden aan de pg, maar in deze kwestie heeft het vervolgingsapparaat een zeer slechte beurt gemaakt. De politie met wie afspraken zijn gemaakt, is voor schut gezet doordat de pg in een persbericht stelde dat er "op dat moment geen lopende afspraken waren over de ontvangst van een petitie". Als dit waar is betekent het dat het Korps Politie Suriname een leugen heeft verteld aan de organisator! En dit is zonder consequenties gebleven, of is de conclusie zeer terecht dat de pg op het laatste moment van gedachten is veranderd?! 

 

Nita Ramcharan

| starnieuws | Door: Redactie