• zondag 19 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Braamspunt en zeeschildpadden nog altijd bedreigd

| abc-Suriname | Door: Redactie

Het strand van Braamspunt kan binnen relatief korte tijd compleet verdwijnen door de gevolgen van klimaatverandering en door zandwinning. Tot die conclusie komt journalist Stefanie Lauchman in haar artikel voor Mongabay, waarin zij ook onderzoekt wat dit betekent voor kwetsbare zeeschildpadden die hier nesten. Het strand is niet alleen tientallen meters geërodeerd door de jaren heen, maar ook de populatie zeeschildpadden is schrikbarend afgenomen.

Braamspunt is één van de weinige stranden in Suriname waar drie bedreigde zeeschildpadden hun eieren leggen: de Lederschildpad, de Groene Zeeschildpad en de Warana. Deze zeeschildpadden worden sterk bedreigd doordat ze hun eieren bijna nergens meer kunnen

leggen, de eieren worden gestroopt, door vervuiling van de zee en door vertrikking in visnetten als bijvangst. Maar liefst 90% van de lokale populatie Lederschildpadden, nestelt op Braamspunt. Al jaren worden hier zandafgravingen gedaan, die volgens verschillende deskundigen hebben bijgedragen aan de degradatie van het strand. De lokale populatie van de zeeschildpadden is verder verslechterd: sinds 2001 is de populatie met 98% gedaald.

Twee keer per maand vindt er een springvloed plaats, waardoor de nesten van zeeschildpadden onder water komen te staan. Voorheen werden die verplaatst naar hoger gelegen grond door natuurorganisaties, maar ​​omdat het strand kleiner wordt is er

niet veel hoger gelegen grond over. De kans op het uitkomen van de eieren neemt ook hierdoor verder af.

Maar ook het bredere kustecosysteem wordt aangetast. Zeeschildpadden spelen een cruciale rol in de beheersing van kwallenpopulaties. Als deze populaties niet onder controle worden gehouden, kunnen ze op hun beurt vispopulaties verwoesten. De kwallen eten vislarven op, verstoren de bredere voedselketen en hebben zo gevolgen voor de visserij. De schildpadden zijn ook belangrijk voor de gezondheid van ecosystemen zoals koraalriffen, zeegrasvelden en mangrovebossen.

Het strand zorgt daarnaast voor kustverdediging van de Paramaribo tegen de stijgende zeespiegel. De stijgende zeespiegel intensiveert stormen waardoor golven verder landinwaarts trekken en meer erosie veroorzaken. Een onderzoek uit 2020 voorspelt een verlies van 53% aan zandstranden in de regio tegen het jaar 2100. Naar schatting is het strand op Braamspunt gekrompen van ruim 500 meter op sommige plekken 5 jaar geleden, tot 10-12 meter nu.

Braamspunt is ook onderhevig aan een natuurlijk proces van drift: het strand lag ooit verder naar het westen en werd door stromingen naar de huidige locatie verplaatst. Dit proces van drift zal eindigen als er geen zand meer is om te verplaatsen.

Het is volgens deskundigen een dringende noodzaak om alternatieven voor zandwinning te bedenken, die geen kritieke ecosystemen vernietigen. Het implementeren van duurzame alternatieven is essentieel voor behoud van neststranden, het in stand houden van mariene biodiversiteit en het beschermen van kustgemeenschappen tegen de langetermijngevolgen van erosie en klimaatverandering.

| abc-Suriname | Door: Redactie