• zaterdag 11 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BEVOLKING LATIJNS-AMERIKA EN CARIBEN AAN HET VERGRIJZEN EN GROEIT LANGZAMER

| united news | Door: Redactie

 Een foto van een dame in haar jonge jaren en een op oudere leeftijd. | Foto bron: Cosmopilitan.

De bevolking van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied bereikt in 2024 een totaal van 663 miljoen mensen, zo blijkt uit het Demografisch Observatorium 2024, gepresenteerd door de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (ECLAC).

Dit cijfer ligt 3,8% lager dan de eerder voorspelde 689 miljoen in 2000. Volgens het rapport, getiteld Population Prospects and Rapid Demographic Changes in the First Quarter of the 21st Century in Latin America and the Caribbean, hebben lagere geboortecijfers en sterftecijfers bijgedragen aan deze bijstelling. Ook onverwachte factoren

zoals verhoogde migratiestromen en de demografische impact van de COVID-19-pandemie speelden een rol.

Het rapport wijst erop dat de bevolkingsgroei in de regio steeds verder afneemt. In de jaren 60 groeide de bevolking jaarlijks met meer dan 2,5%, maar sinds het midden van dat decennium is er sprake van een dalende trend, voornamelijk door afnemende geboortecijfers. Hoewel deze ontwikkeling al eerder werd voorzien, blijkt uit de meest recente gegevens dat de daling sneller verloopt dan oorspronkelijk voorspeld.

Naar verwachting zal de bevolkingsomvang in 2053 een piek van 730 miljoen mensen bereiken.

De versnelling van demografische veranderingen heeft geleid tot ingrijpende verschuivingen in de

leeftijdsopbouw van de bevolking. In 1950 was nog 41% van de bevolking jonger dan 15 jaar, terwijl dit percentage in 2024 is gedaald naar 22,5%. Tegelijkertijd is het aandeel van de werkende leeftijdsgroep (15-64 jaar) gestegen van 55,6% in 1950 naar 67,6% in 2024.

De regio vergrijst in rap tempo. Het aandeel 65-plussers zal naar verwachting groeien van 9,9% in 2024 naar 18,9% in 2050. Ook de mediane leeftijd stijgt: van 18 jaar in 1950, naar 31 jaar in 2024, en naar verwachting 40 jaar in 2050.

De toenemende vergrijzing brengt uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van zorg en sociale zekerheid.

Volgens José Manuel Salazar-Xirinachs, uitvoerend secretaris van ECLAC, zijn de daling van geboortecijfers, de onverwachte stijging van sterfte door COVID-19 en toenemende migratiestromen belangrijke factoren in deze transitie. “Het is noodzakelijk te investeren in gezond ouder worden en de sociale beschermingssystemen te versterken, vooral voor de meest kwetsbare groepen,” aldus Salazar-Xirinachs. Hij benadrukt dat de impact van vergrijzing op vrouwen, die vaak verantwoordelijk zijn voor zorg binnen gezinnen, extra aandacht verdient in beleidsmaatregelen.

Het rapport toont ook aan dat de arbeidskrachten in stedelijke gebieden blijven groeien. In 2024 telt de regio 274 miljoen stedelijke arbeidskrachten, een aantal dat naar verwachting zal oplopen tot 337 miljoen in 2050. Tegelijkertijd wordt een stagnatie van arbeidskrachten in landelijke gebieden waargenomen, een trend die al langere tijd aanhoudt.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie