BESCHOUWING — ‘Niemand lust Santokhi meer’
| de ware tijd | Door: Redactie
Terwijl een groot deel van de samenleving zich in allerlei bochten moet wringen om te kunnen overleven, heeft de regering zichzelf gezegend met een salarisverhoging van maar liefst 50 procent om het koopkrachtverlies op te brengen. Dat is bij de meeste Surinamers totaal verkeerd gevallen. De meningen over president Chandrikapersad Santokhi zijn dan ook niet mals. “Hij was al niet geliefd maar nu lust helemaal niemand hem meer.”
door Armand Snijders
Dat leden van de regering ook in aanmerking moeten komen voor enige compensatie voor de gevolgen van de crisis en de daarmee samenhangende inflatie, zal niemand tegen kunnen spreken. Maar dat
Dat de regering daarvoor zegt te staan, zoals ze al drie jaar met een stalen gezicht beweert, is een pertinente leugen. Want anders zouden bij staatsbesluit Santokhi zelf, vicepresident Ronnie Brunswijk, ministers, leden van de Staatsraad, directeuren en onderdirecteuren bij de overheid niet zulke riante extra vergoedingen krijgen, terwijl de meeste ambtenaren worden afgescheept met SRD 2.500.
‘De regeringstoppers spelen met vuur bij het
Leerkracht Roberto
Overigens, die hebben ‘geluk’, want veel anderen wachten nog steeds tevergeefs op de beloofde koopkrachtversterking van SRD 1.800. Daar zitten ook veel AOV’ers bij, die het met slechts SRD 1.250 per maand moeten doen. Alleen al de SZF-premie bedraagt iedere maand meer. En dan is er nog geen korrel rijst gekocht, laat staan gekookt.
Bovendien krijgen de ambtenaren dat extraatje vooralsnog maar tot november dit jaar, terwijl de ‘toppers’ de rest van deze regeerperiode – dus tot medio 2025 – van de vette verhoging kunnen profiteren. Ministers krijgen de koopkrachtversterking nog tot een halfjaar na hun ontslag – mits dat eervol is – en Santokhi en Brunswijk zelfs nog een jaar nadat ze niet meer in functie zijn.
Super-de-luxe ziektekostenverzekering
Santokhi ontvangt met ingang van deze maand SRD 38.000 extra aan koopkrachtversterking! Dus bovenop zijn al riante salaris en naast al zijn andere extraatjes, zoals onder meer een ruimhartige representatietoelage en een super-de-luxe ziektekostenverzekering, waarbij hij zelfs naar Nederland mag vliegen als hij bang is dat de zorg in eigen land niet toereikend is. Hij eet en drinkt waarschijnlijk het grootste deel van zijn tijd zijn buik helemaal gratis vol, waardoor hij zich niet iedere dag hoeft rot te schrikken van de gestegen prijzen in de winkels.
Ook mag niet worden vergeten dat de president en de first lady een wagenpark tot hun beschikking hebben en als ze dat willen per helikopter overal in het land naar toe kunnen vliegen. En dat allemaal gratis, op kosten van de al uitgeknepen belastingbetaler. Voor veel andere bevoorrechte mensen gelden soortgelijke – op sommige punten misschien iets minder riant – extraatjes.
Spelen met vuur
Geen wonder dus dat veel groepen protesteren tegen deze vorm van ongekende zelfverrijking van de regeringstoppers. “Ze spelen met vuur bij het kruitvat”, brengt leerkracht Roberto de heersende gevoelens in de samenleving treffend onder woorden. “Ik heb er totaal geen moeite mee dat ze een verhoging krijgen, maar dit is buitenproportioneel. Hoe vaak heeft de regering niet gezegd dat het volk de broekriem moet aanhalen om de economie weer gezond te maken? En dat wat leerkrachten en anderen hebben gehad echt het maximale is dat men kan betalen. Maar als het op henzelf aankomt, is opeens alles mogelijk. Echt, geloof mij, dit is de druppel. Niemand lust Santokhi en de regering meer.”
Roberto verbaast zich erover dat, terwijl de woede onder leerkrachten heel groot is, er nog niet zoveel animo is om het werk echt neer te leggen en de straat op te gaan om te protesteren. “Maar misschien komt dat ook omdat de absurditeit van de verhogingen nog tot de meeste mensen moet doordringen. Trouwens, de regering heeft het een heel slim moment aangekondigd, zo vlak vóór twee belangrijke feestdagen (Eid al-Adha en Ketikoti, … red.). Dus iedereen was veel te druk met feestvieren. Maar hopelijk wordt het volk nu echt wakker.”
Oprecht of niet
De vakbonden staan in ieder geval op hun achterste benen, al kunnen er vraagtekens worden gezet bij hun intenties en of die oprecht zijn of niet. Want in de Staatsraad, die positief heeft geadviseerd over de zelfverrijking van de regering (maar ook van de Staatsraadleden zelf), gaven vakbondsvertegenwoordigers Roy Haverkamp van de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders en Dharmdew Chotkan van de Organisatie van Samenwerkende Autonome Vakbonden hun zegen daaraan.
Dat het bedrijfsleven ook akkoord ging is wrang, want in de afgelopen drie jaar hebben ondernemers heel wat te verduren gehad door het beleid van de regering. Dat Paul Torilal namens de Verenging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) instemde, is helemaal opmerkelijk. Vooral door toedoen van deze vereniging werd de al door de regeringsraad goedgekeurde verhoging van het wettelijke minimumloon in februari teruggedraaid, waardoor vele duizenden werknemers ernstig werden gedupeerd.
Een akkoordje
Het lijkt erop dat de regering het op een akkoordje met de machtige belangenorganisatie heeft gegooid: in ruil voor het verlangde afblazen van de oorspronkelijke verhoging van het minimumloon, zou de VSB geen strobreed in de weg leggen voor de door Santokhi voorgestelde zelfverrijking. Waarvan uiteraard ook Torilal, als lid van de Staatsraad, profiteert.
De minimumuurloners moeten nu dus noodgedwongen aanspraak maken op de koopkrachtversterking, waarvan de uitbetaling nog altijd een chaos is. Dat de koopkrachtversterking voor de regering daarentegen moeiteloos wordt uitbetaald, maakt veel burgers woedend. Niet alleen de burgers, maar ook maatschappelijke groeperingen en tal van anderen hebben hun buik vol van het grote onrecht dat hen door deze regering wordt aangedaan. Dus Santokhi mag zijn borst weer natmaken. Of hij tegen die druk bestand zal zijn, zal de komende tijd moeten blijken.-.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| de ware tijd | Door: Redactie