• zondag 19 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Beleid ontbreekt rond opslag en verwerking ziekenhuisafval, waaronder ook laagradioactief afval

| dagblad suriname | Door: Redactie

Ziekenhuisafval lijkt geen issue te zijn voor betrokken instanties

Het beleid inzake de verwerking van ziekenhuisafval, waaronder laagradioactief afval, lijkt al vele jaren volledig te ontbreken. Met houtje-touwtje besluiten is ‘beleid’ gemaakt met betrekking tot al dat afval.

Het ReComSur fiasco in Saramacca

Medio februari 2011 werd bekend, dat medisch afval op verantwoorde en milieuvriendelijke manier verwerkt zou gaan worden. Daartoe hadden het afvalverwerkingsbedrijf ReComSur (Recycling Company Suriname) en het ministerie van Volksgezondheid een samenwerkingscontract ondertekend. ReComSur zou het medische afval ophalen om het vervolgens te vernietigen in een nieuwe verbrandingsoven van haar bedrijfsplant in Saramacca. Het ging om medisch afval van ziekenhuizen,

poliklinieken en andere gezondheidscentra. Het project werd bekostigd met een lening van de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank (IDB). De kosten voor het project werden geraamd op in totaal 1,2 miljoen US dollar. 

Het werd een fiasco. Omwonenden klaagden over overlast, instanties als de Pan American Health Organization (PAHO) en het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR waren zeer kritisch over de gang van zaken bij ReComSur in Saramacca  en wilden dat he bedrijf daar zou stoppen met de verwerking, verbranding van ziekenhuisafval.. 

Inmiddels bestaat ReComSur niet meer. Een betrokkene bij dit bedrijf laat de redactie van Dagblad Suriname weten: “ReComSur nv bestaat helaas niet

meer en wij verwerken ook geen medisch afval meer. Afval van onze klanten (beperkt) gaat naar de oven van het Streekziekenhuis Nickerie. Ik weet niet wat er met laagradioactief afval gebeurt.”

In reactie hierop heeft de redactie van Dagblad Suriname directrice Shaista Abdul van het Mungra Medisch Centrum in Nieuw Nickerie benaderd met de vraag of dit ziekenhuis ziekenhuisafval verbrandt afkomstig van onder andere ReComSur of andere ziekenhuizen. Een reactie is vooralsnog niet ontvangen.

Stichting WASPAR

In april van dit jaar berichtte Dagblad Suriname, dat de stichting WASPAR, Wasserij Particuliere Ziekenhuizen, aan de Drambrandersgracht in Paramaribo (in een bewoonde omgeving en zelfs een school in de nabijheid) al sinds 2022 geen medisch afval meer mag verbranden. Daarenboven beschikt het bedrijf niet over een Hinderwetvergunning. 

Maar, wat is de huidige stand van zaken rond WASPAR? Om daar helderheid over te verkrijgen benaderde de redactie van Dagblad Suriname in april minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu. De bewindsman kwam met een uitgebreide reactie, voorafgegaan door een terugblik.

Dasai: “Tijdens een veldbezoek in maart 2022 zijn overtredingen geconstateerd. De verbrandingsactiviteiten vinden illegaal plaats, daar het bedrijf niet over de vereiste Hinderwetvergunning beschikt, die door de districtscommissaris moet worden verstrekt om de verbrandingsoven te mogen opereren. Bij een inspectieonderzoek van een toezichthoudende instantie later in het jaar werden weer overtredingen geconstateerd en werd op een gegeven moment vanwege de ernst van de overtreding met gevaar voor de volksgezondheid overgegaan tot sluiting.” Ook liet de minister in april weten, dat zijn ministerie “doende is na te gaan hoe ingespeeld kan worden op mogelijkheden die er zouden kunnen bestaan op regionaal niveau om de medische afvalverwerking op een veilige en duurzame manier te laten plaatsvinden en zo tot een duurzame oplossing te komen. Bij WASPAR wordt het medisch afval nu veilig opgeslagen. Het wordt gemonitord door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg.” Overigens, het laatste bericht op de Facebookpagina van WASPAR dateert van 16 december 2022…

Dagblad Suriname heeft op 2 oktober minister Dasai weer benaderd met de vraag wat de huidige stand van zaken is rond WASPAR  en deze keer was zijn reactie kort: ‘Ik breng dit weer onder de aandacht van de Nationale Milieu Autoriteit (red.: voorheen het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname, NIMOS). En hou u op de hoogte.” 

Uiteraard heeft de redactie de NMA/NIMOS ook zelf benaderd, maar geen reactie mogen ontvangen. Ook de minister is met geen nadere reactie gekomen.

“Geen Hinderwetvergunning, de brandweer heeft de zaak gesloten”

De districtscommissaris van Paramaribo Noord-Oost, Ricardo Bhola, liet op 2 oktober weten: “Wij hebben geen Hinderwetvergunning gegeven. En de Brandweer heeft de zaak gesloten.” Duidelijke taal.

“Geen informatie over WASPAR”

Volksgezondheid-minister Amar Ramadhin, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de volksgezondheid en dus ook binnen ziekenhuizen, stelt in een reactie “geen informatie over WASPAR” te hebben. Dat is vreemd, immers het gaat om de opslag en verwerking van afval uit ziekenhuizen en het ministerie van Volksgezondheid is, zoals hiervoor gesteld, verantwoordelijk voor de gezondheidszorg in brede zin. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en het Diakonessenhuis hebben niet gereageerd op de vraag wat zij met hun afval doen.

Concluderend….. wat wordt gedaan met ziekenhuisafval?

Concluderend kan de essentiële vraag gesteld worden: wat gebeurt er met al het ziekenhuisafval, waaronder laagradioactief afval? Wordt het nog steeds bij WASPAR opgeslagen, wordt het nog steeds bij ReComSur in Saramacca opgeslagen of verdwijnt het wellicht met regulier afval op de vuilstort Ornamibo?

Ziekenhuisafval lijkt geen issue te zijn bij alle verantwoordelijke instanties.

| dagblad suriname | Door: Redactie