• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AWS-meetstations voor zuidelijke Inheemse dorpen

| starnieuws | Door: Redactie

Minister Riad Nurmohamed met een delegatie op bezoek bij een inheems dorp in het Zuiden van Suriname.

In de Inheemse dorpen Kawemhakan, Palumeu, Coeroeni en Kajana worden momenteel AWS-meetstations (Automatic Weather Station) geïnstalleerd. De meetinstrumenten fungeren als dataverzamelaar en volgen de ontwikkelingen rondom klimaatverandering. Deze gegevens zullen de voorspellingsfaciliteiten en het monitoren van zwaar weer verbeteren.

De data zullen met name

door de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) en de Waterloopkundige dienst Suriname (WLA) gebruikt worden. Deze diensten vallen onder het ministerie van Openbare Werken (OW). OW-minister Riad Nurmohamed heeft samen met zijn team een tweedaags oriëntatiebezoek gebracht aan de dorpen die voor de installatie van de apparatuur zijn geselecteerd. Bij dit bezoek zijn enkele meetstations ook gecontroleerd.

Dataverzameling is van belang om de ontwikkelingen rond klimaatverandering te volgen. Er zijn beperkte hydrologische- en meteorologische gegevens beschikbaar voor het achterland van Suriname, dat bestaat uit een uitgestrekt en grotendeels onbewoond regenwoud met uitzondering van bepaalde locaties langs de rivieren. De uitbreiding van het

hydro-meteorologische observatienetwerk is nodig voor het verkrijgen van gegarandeerde real time gegevens uit moeilijk toegankelijke gebieden, schrijft de voorlichting van OW.

Nurmohamed zegt dat door een goede samenwerking met Japan, Marokko, de Europese Unie en Nederland klimaatonderzoeken worden gefinancierd in Suriname. De AWS van GCCA fase2+ project wordt in samenwerking met de United Nations Development Programme (UNDP) en Europese Unie (EU) uitgevoerd in het kader van “The Global Climate Change Alliance fase 2 (GCCA2+).

Een meetstation kan metingen verrichten van onder meer temperatuur, neerslag, luchtvochtigheid, windsnelheid en windrichting. De data wordt opgeslagen in een apparaat dat is verbonden met het netwerk van het MDS-hoofdkantoor in Paramaribo. Deze data worden niet alleen gebruikt door de hydrologische-, klimatologische- en de synoptische sectie, maar ook door ingenieursbureaus, nationale- en internationale instellingen om analyses en weersverwachtingen te maken.

| starnieuws | Door: Redactie