AOSIS-platform cruciaal voor eensgezindheid en gemeenschappelijke visie
| cds | Door: Redactie
Klimaatverandering blijft een van de grootste bedreigingen voor kleine eilandstaten wereldwijd. Terwijl de gevolgen steeds duidelijker worden, groeit ook de noodzaak voor gezamenlijke actie en ondersteuning vanuit de internationale gemeenschap. Tijdens de samenkomst van het AOSIS-platform (Alliance of Small Island States) op 23 september in New York, riep president Chandrikapersad Santokhi de internationale gemeenschap op om het “SIDS Center for Excellence” te ondersteunen, voor het faciliteren van capaciteitsopbouw en projectvoorbereiding op lokaal niveau.
De president gaf aan dat het platform bijeenkomt, enkele maanden nadat de toezeggingen zijn gedaan in de Antigua en Barbuda Agenda voor SIDS 4 (ABAS), de 4e
De president benadrukte dat het SIDS Center for Excellence essentieel is voor het leveren van technische assistentie en middelen om de meest urgente uitdagingen aan te pakken. President Santokhi riep op tot versnelde hervormingen en betere coördinatie binnen de internationale financiële architectuur, met name de internationale financiële instellingen (IFI’s).
De invoering van de “Multidimensional Vulnerability Index” (MVI) is een belangrijke mijlpaal in dit verband. Verschillende delegaties, waaronder de secretaris-generaal van de VN, hebben aangedrongen op een
De president is ervan overtuigd dat het AOSIS-platform consensus kan bewerkstelligen over de kritieke kwesties die moeten worden aangepakt om ontwikkelingsuitdagingen en de impact van klimaatverandering te bestrijden. Voor landen als Suriname is compensatie van “verlies en schade” als gevolg van klimaatverandering, zoals droogte en overstromingen, een urgente kwestie die nu moet worden aangepakt. Deze belangrijke kwesties zullen ook tijdens vele mondiale en regionale bijeenkomsten worden besproken, zoals de biodiversiteitsbijeenkomst in Colombia en COP 29 in Azerbeidzjan.
President Santokhi bevestigde Surinames steun aan de “Declaration on Sea Level Rise and Statehood”. “Als laaggelegen land met een koolstofnegatieve status, een hoge bosbedekking en een lage ontbossingsgraad, zijn we tegelijkertijd extreem kwetsbaar voor zeespiegelstijging,” hield de president het gehoor voor. “Een belangrijk deel van onze kustzone is reeds ernstig beschadigd door zeespiegelstijging. Bijna 80% van onze productiecapaciteit bevindt zich in het kustgebied en de stijgende zeespiegel zal ernstige gevolgen hebben voor de voedselzekerheid.” Het staatshoofd merkte op dat Suriname de aanname van de Verklaring over zeespiegelstijging en staatssoevereiniteit ondersteunt en dat de aanbevelingen met spoed moeten worden geïmplementeerd. “Alleen door gezamenlijke actie en een sterke stem kunnen we de uitdagingen van klimaatverandering en ontwikkeling voor kleine eilandstaten effectief aanpakken.”
| cds | Door: Redactie