• zondag 27 November 2022
  • Het laatste nieuws uit Suriname

“Anno 25 november is toiletpapier een luxe”

| suriname herald | Door: Redactie

Er is gisteren opnieuw geprotesteerd in de binnenstad. Foto: Suriname Herald

“Toiletpapier is anno 25 november 2022 een luxe. We moeten nu onze billen beginnen te wassen,” zei een nogal boze seniorenburger aan de vooravond van Srefidensi. “Met deze regering zijn we niet onafhankelijk. We gaan juist terug”, zegt vakbondsleider Michael Sallons.

Als deze regering geen respect heeft voor het volk, betekent het dat de Surinaamse samenleving teruggaat naar de slavernij, zegt hij tegenover Suriname Herald als hij moet kijken naar 47 jaar Srefidensi. Als een Surinaamse burger kritiek levert, wordt die opgesloten of ontslagen of er worden rancuneuze handelingen tegen hun

gepleegd.

Sallons merkt op dat er tegen hem geen acties ondernomen kunnen worden, omdat hij al met pensioen is. Dat is helaas niet het geval bij andere ambtenaren. “Onze mensen zitten op kantoor en ze worden bedreigd dat ze niet mogen meedoen aan de protestacties”, zegt de vakbondsman.

Een groep heeft zich gistermorgen verzameld bij het Sivaplein om te protesteren tegen het huidige beleid van de regering-Santokhi. Verschillende personen hebben gehoor gegeven aan de oproep. Ook de sympathisanten van politieke partijen als de NDP hebben zich gisteren gevoegd bij de groep van actievoerders.

De NDP-parlementariërs Stephan Tsang en Ashwin Adhin maakten deel uit van de stoet. De mensen hebben door de binnenstad gelopen en vroegen de toeschouwers om hun te ondersteunen. Aan hun werd duidelijk gemaakt dat ook zij gebukt gaan onder de moeilijke omstandigheden waar zelfs de broodprijs omhoog is geschoten.

De protesteerders zijn geëindigd voor het parlementsgebouw waar ze duidelijk lieten weten dat ze niet blij zijn en een verandering wensen. Naar parlementariërs werd zelfs geroepen dat zij hun mandaat terug moeten geven, omdat zij niet opkomen voor de belangen van het volk. De mensen voelen zich beetgenomen door de huidige regering, die veel heeft beloofd maar nauwelijks iets heeft kunnen waarmaken.

“Commissie hier en commissie daar worden benoemd, maar acties blijven uit”, werd geroepen. De protesteerders zijn van oordeel dat de regering geen oor heeft voor de noden van het volk. Met de alsmaar stijgende koers, kunnen ze nauwelijks uitkomen met hun salaris want de winkelprijzen vliegen de pan uit.

“Toiletpapier is een luxe. We moeten nu onze billen beginnen te wassen”, zeggen een paar gepensioneerde vrouwen die deel uitmaken van de groep. Het is volgens hen niet iets om over te lachen, integendeel is het triest dat iets essentieel als toiletpapier bijna onbetaalbaar is. Ze betreuren het dat ze gedwongen worden om weer terug te gaan naar een tijd die ze niet meer willen herleven.

Sallons geeft aan dat de acties maandag doorgaan. In de tussentijd worden meer mensen gemobiliseerd om te ondersteunen. Zo was er woensdag een vergadering met diverse actoren, die op hun beurt hebben aangegeven, dat ze de acties zullen ondersteunen. Zelfs vindt Sallons het jammer dat deze regering het zover heeft laten komen. “Als je niet oppast, hebben wij als vakbeweging het straks niet meer onder controle”, zegt hij.

Parlementariërs zijn gevraagd om hun mandaat terug te geven, want niet het volk heeft gekozen voor deze regering. “Zij hebben ze namens ons daar gezet. Dat wat wij wilden hebben is niet gebeurd”, zegt Sallons.

De parlementariërs hebben het zeker ook overzien om deze regering zoveel zetels te geven. “We willen ons mandaat terug en dan gaan zij naar huis samen met de regering”, is de oproep. De groep wil dan een andere regering plaatsen, die wel respect heeft voor het volk en de samenleving.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| suriname herald | Door: Redactie