• dinsdag 23 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AMBTENAREN KUNNEN ZICH TOT 31 JANUARI 2023 REGISTEREN OM BAAN TE BEHOUDEN

| united news | Door: Redactie

Foto: Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken 

De deadline van de verplichte registratie voor ambtenaren is met een maand verschoven. Dit betekent dat ambtenaren tot en met 31 januari 2023 de ruimte hebben zich te registeren.

Wie dan niet is geregistreerd zal ontslagen worden. Wetgeving hiervoor is nog niet in orde, en het is vrijwel zeker dat het De Nationale Assemblee (DNA) niet zal lukken om nog dit jaar de nodige aanpassingen in de ambtenarenwetten te plegen.

De registratie is tot nu toe toch vlot verlopen. Ruim 85 procent van de ambtenaren is reeds in kaart gebracht. Indien per 31 december de overige

niet-geregistreerde 15 procent met ontslag gestuurd zou worden, zou dit al een significante besparing voor de staat betekenen: ruim 100 miljoen SRD per maand. Per jaar houdt de staat dan al gauw 1,2 miljard SRD over.

“We hebben een onschatbare waarde aan data die we nog nooit hebben gehad. We weten precies wie wat waar en vooral wie geen werkplek heeft”, zegt minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa).

De registratie betekent niet automatisch dat men in overheidsdienst zal blijven.

Volgens het personeelsbeleid van de regering moet het ambtenarenkorps behoorlijk teruggebracht worden. Met de verzamelde data kan nu gericht beleid gemaakt worden om

op een verantwoordelijke wijze het apparaat efficiënt te maken. Dit houdt onder andere in dat er personen afgevloeid zullen worden naar de private sector of opgeleid om zelf te ondernemen. Ook afkoping en vervroegd pensioen zijn onderdeel van de hervormingen.

De nodige wetgeving zal begin komend jaar in orde worden gemaakt, omdat het parlement op dit moment andere prioriteiten heeft, waaronder aanpassing van de belastingwetten.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie