• maandag 02 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AMBASSADEUR GUYANA OP HET MATJE GEROEPEN VOOR UITSPRAKEN GUYANESE PRESIDENT OVER TIGRI

| united news | Door: Redactie

Suriname heeft vrijdag een protestnota gestuurd naar de regering van Guyana. Dit naar aanleiding van berichten dat Guyana plannen heeft om ontwikkelingen te realiseren in het betwiste grensgebied tussen de twee landen.

Volgens de Guyanese president Irfaan Ali wil zijn regering de landingsbaan bij het zogenaamde ‘Camp Jaguar’ in het Tigri-gebied verharden. Camp Tigri, ook bekend als Camp Jaguar, is een militair kamp met een landingsbaan in het Tigri-gebied, dat door zowel Suriname als Guyana wordt geclaimd. Buitenlandminister Albert Ramdin ontbood de Guyanese ambassadeur Virjanand Depoo om hem de protestnota te overhandigen.

Tijdens het overleg werden de uitspraken van president Ali over

de voorgenomen verharding van de landingsbaan in het gebied van de Boven-Corantijn besproken. Ook eerdere berichten vanuit Guyana over plannen om een nieuwe school te bouwen op Kasjoe-eiland, eveneens in het betwiste gebied langs de Boven-Corantijn, kwamen aan bod. Ramdin sprak zijn bezorgdheid uit over de “publieke aankondigingen om activiteiten uit te voeren op Surinaams grondgebied zonder toestemming van de regering van Suriname

Volgens Ramdin zijn de publieke uitspraken van Ali en zijn regering niet bevorderlijk voor de geïntensiveerde, vriendschappelijke en constructieve samenwerking tussen beide landen.

In 2015 stelde de toenmalige Guyanese president David Granger dat Suriname het grensgeschil aan een

internationaal tribunaal zou moeten voorleggen. “Als Suriname zo overtuigd is van de wettigheid van zijn claim, moet het de zaak aan een internationaal erkend orgaan voorleggen,” zei Granger in het Guyanese parlement.

Het Tigri-gebied, door Guyana de ‘New River Triangle’ genoemd, is een bebost gebied in het zuidwesten van Suriname. Het maakt integraal deel uit van het Coeroeni-resort in het district Sipaliwini. In 1969, drie jaar na de onafhankelijkheid van Guyana, nam de Guyanese Defensiemacht (GDF) controle over het betwiste gebied, terwijl Suriname destijds nog deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden.

Op 19 augustus 1969 vonden er grensschermutselingen plaats tussen Guyanese troepen en Surinaamse milities bij Camp Tigri, dat vervolgens door Guyana werd ingenomen. Op 18 maart 1970 bood Eric Williams, toenmalig premier van Trinidad en Tobago, aan om in het conflict te bemiddelen.

In november 1970 kwamen de regeringen van Suriname en Guyana in Trinidad en Tobago overeen om hun militaire troepen uit de driehoek terug te trekken. Guyana heeft zich echter niet aan deze afspraak gehouden en blijft het Tigri-gebied bezetten.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie