ALGEMENE POLITIEKE BESCHOUWINGEN | KABINETSCRISIS COMPLEET – MACHTSBEHOUD HOUDT REGERING OP DE BEEN
| united news | Door: Redactie
Fotocompilatie van Ronnie Asabina, fractievoorzitter van de BEP, en president Chandrikapersad Santokhi. | Auteur: Wilfred Leeuwin.
“Er is sprake van een kabinetscrisis. Het beleid wordt niet langer breed gedragen door alle coalitiepartners.
Enkel de VHP blijft het beleid verdedigen, terwijl de overige coalitiepartners zich ervan hebben gedistantieerd.” Deze harde conclusie trok Ronnie Asabina, fractievoorzitter van de BEP, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in het parlement.
“Van het beloofde nieuwe elan in de politiek – nieuw leiderschap, eenheid in beleid en bestuur – is niets terechtgekomen. Zoals recente ontwikkelingen hebben aangetoond, draait het uitsluitend om machtsbehoud door de coalitiepartners die de regering in het
Kenmerken van het huidige leiderschap
Asabina wees erop dat de balans van deze coalitie opmerkelijke kenmerken vertoont. “In alle eerlijkheid moeten we constateren dat er inderdaad sprake is van een nieuw soort leiderschap, gekenmerkt door animositeit, wantrouwen, rivaliteit, chantage en arrogantie. Dit leiderschap wordt gekenmerkt door machtsconcentratie, corruptie, vriendjespolitiek, powerplay, en verdeeldheid.”
Hij beschreef een cultuur van uitsluiting, obstructie, misleiding en jaloezie, waarin “mi na a man” (ik ben de baas) overheerst. “Het beleid van de regering lijkt op kinderspel, met spierballentaal zoals
De BEP-leider benadrukte dat na de verkiezingen van 2020 alle ministeries en zelfs de kabinetten van de president en vice-president werden hervormd, maar uitsluitend om partijloyalisten te accommoderen.
Hij bekritiseerde het feit dat het ministerie van Oil and Gas in feite “dood geboren” is en dat minder dan een half jaar voor de verkiezingen nog onderministers worden benoemd, louter voor partijpolitieke belangen.
“Deze coalitie lijkt een gedwongen huwelijk, vanaf het begin gekenmerkt door een scheiding van tafel en bed. Partners als de ABOP en VHP lijken spijt te hebben van hun samenwerking in dit schijnhuwelijk. Opmerkelijk is dat sommige coalitiepartners zich nu in een slachtofferrol plaatsen om kiezers te winnen,” merkte Asabina op.
Sociale cohesie en beleid
Volgens Asabina is verbondenheid en zorg voor elkaar, ooit de hoekstenen van de samenleving, in deze regeerperiode ver te zoeken. “Wat we nu zien, is etnische en culturele polarisatie. Deze bestuursstijl is immoreel, onbehoorlijk en puberaal. Er is geen klimaat van liefde en verbondenheid. Dit heilloze pad moet worden verlaten, want dit is niet wat Suriname nodig heeft.”
Armoedebestrijding
Wat betreft armoedebestrijding stelde Asabina dat deze totaal geen prioriteit lijkt te hebben voor de regering. Hoewel sociale maatregelen worden opgesomd, blijkt uit de praktijk dat steeds meer huishoudens in de problemen komen. Inflatie blijft hoog, de koopkracht laag, en de kwaliteit van essentiële voorzieningen, zoals gezondheidszorg en onderwijs, blijft teleurstellend.
“De regering miskent dat het vastgestelde minimumloon en de armoedegrens ver onder de sociale limiet liggen. Zelfs steunpakketten blijken ineffectief. Per saldo zien we nog altijd koopkrachtverlies,” aldus Asabina. Hij benadrukte dat het bedrijfsleven ondanks alles een belangrijke rol speelt. “Het bedrijfsleven heeft, ondanks stijgende kosten, geen volledig doorrekening gemaakt in consumentenprijzen en heeft de winstmarges niet vergroot. Dit verdient erkenning.”
Tot slot riep Asabina op tot een dringend herziening van het sociaal beleid. “Het huidige rekenmodel is simplistisch en achterhaald. Het sociaal minimum biedt geen bestaanszekerheid. De voorwaarden voor sociale bijstand moeten worden afgestemd op hedendaagse realiteiten die armoede beïnvloeden.”
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie