
Ahilia Welles: “Ze noemen NDP’ers tjapraha, maar VHP’ers zijn be gaar ke lota’s”
| waterkant | Door: Redactie
Volgens Ahilia Welles, DNA-kandidaat #32 van de Nationale Democratische Partij in Suriname (NDP), zijn VHP’ers be gaar ke lota’s. “Ze noemen NDP’ers tjapraha’s (vernietigers). Weet je wat een tjapraha is? Dan is het nog erbij dezelfde partij die zegt te gaan voor eenheid. Eenheid? M’n hoofd. Ik noem hen geen tjapraha, maar be gaar ke lota. Be gaar ke lota is net een fles zonder bodem. Je hebt geen waarde,” zei Welles woensdagavond op een ondro oso-vergadering te Rensproject.
De Surinaamse politica, die eerder ook bij de VHP was, merkte op dat zij dit zegt omdat de huidige regering een heleboel zaken heeft vernietigd. Zij noemde onder andere het onderwijs, de
“Het hele financieel beleid. Je maakt het kapot. Je maakt Suriname kapot! Veiligheid? Ik hou m’n hoofd vast. Daarom zijn jullie geen tjapraha, maar be gaar ke lota. Dus liever stoppen jullie met het aanvallen van de NDP. Want wat de NDP heeft bereikt, moeten jullie nog van dromen,” stelde zij verder.
Welles merkte op dat het een feit is dat onder de huidige regering het aantal vroege schoolverlaters (drop-outs) is gestegen. Hierdoor is ook de groep hangjongeren toegenomen. Zij noemde het nieuwe onderwijssysteem zeer discriminerend vanwege de vele kosten die ouders moeten maken voor onder andere een
“Ze gaan niet naar school, want ze zijn niet gemotiveerd. Ze kunnen het systeem niet volgen. U als ouder hebt moeite om uw kind te helpen met het nieuwe systeem, want u snapt het nieuwe systeem zelf niet. Dan hebben we een minister die constant met de vinger wijst naar die leerkrachten. Maar hij moet blij zijn dat de leerkrachten nog gemotiveerd zijn, ondanks dat zij worden belazerd met hun geld,” stelde de NDP’er.
Volgens de politica is de huidige situatie in Suriname zo slecht dat leerkrachten niet eens geld overhouden om hun werkplek te kunnen bereiken. “Want ze kunnen geen benzine betalen. Toch gaan ze. Dus laat meneer Ori ons met rust. Zorgt u ervoor dat er materiaal is en dat die scholen genoeg tafels en stoelen hebben. Dat die schoolborden op schoolborden lijken. Ik vraag me nog steeds af waar die tablets zijn,” aldus Welles.
| waterkant | Door: Redactie