
VN-experts bezoeken Suriname voor onderzoek naar racisme en discriminatie
| cds | Door: Redactie
Een werkgroep van deskundigen van de Verenigde Naties (VN), die zich richt op kwesties inzake personen van Afrikaanse afkomst, heeft een tiendaags bezoek gebracht aan Suriname, van 24 maart tot 2 april 2025. Het doel van de missie was om informatie te verzamelen over racisme, raciale discriminatie en aanverwante vormen van intolerantie, en om de mensenrechtensituatie van personen van Afrikaanse afkomst in Suriname te beoordelen. Op de laatste dag van het bezoek, vond een persconferentie plaats in de Royal Ballroom waar de VN-deskundigen hun voorlopige bevindingen en aanbevelingen presenteerden.
De delegatie, bestaande uit Barbara Reynolds, Miriam Ekiudoko en Isabelle Mamadou,
Ondanks bestaande wetgeving tegen raciale discriminatie, zoals opgenomen in de Grondwet en het Wetboek van Strafrecht, benadrukte delegatieleider Reynolds, dat er meer concrete maatregelen nodig zijn om de levensomstandigheden van mensen van Afrikaanse afkomst daadwerkelijk te verbeteren. Zij wees op achterstanden in onderwijs, huisvesting, werkgelegenheid en gezondheidszorg. Ook werd het gebrek aan investeringen in infrastructuur in regio’s waar mensen van Afrikaanse afkomst wonen als een
Gedurende hun onderzoek kregen de experts opvallend veel getuigenissen over discriminatie en uitsluiting te horen. Vrouwen, jongeren en mensenrechtenverdedigers spraken over beperkte toegang tot sociale voorzieningen, onvoldoende steun voor economische ontwikkeling en hardnekkige negatieve stereotypen. De VN-experts spraken ook hun bezorgdheid uit over het ontbreken van gedetailleerde statistieken over raciale ongelijkheid in Suriname. Ze riepen de regering daarom op om gegevens over etnische achtergrond en sociale ongelijkheden te verzamelen, en deze openbaar te maken, zodat effectieve beleidsmaatregelen kunnen worden ontwikkeld.
Verder hebben zij tijdens de briefing een korte samenvatting gegeven van hoe hun aanpak is geweest, wat hun bevindingen zijn, alsook enkele van de belangrijkste aanbevelingen die zij aan de overheid doen. “Want een deel van wat we doen, is aanbevelingen doen aan de overheid. Vergeet niet dat overheden de lidstaten vertegenwoordigen die lid zijn van de VN”, merkte de delegatieleider op. Reynolds voegde eraan toe dat Suriname, als VN-lidstaat, de werkgroep een mandaat heeft gegeven via de Mensenrechtenraad. “De werkgroep heeft in de loop van haar 23-jarige geschiedenis ongeveer 63 landen bezocht, en al die rapporten staan online.” De rapporten staan op de VN-website en kunnen dus door eenieder gelezen worden.
De werkgroep drong er bij Suriname op aan om volledig te voldoen aan de verplichtingen onder het Internationaal Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van rassendiscriminatie. Ook riepen zij het land op om actief deel te nemen aan het ‘Tweede Internationale decennium voor Mensen van Afrikaanse Afkomst (2025-2034)’. Dit is een initiatief van de VN, dat gericht is op het bestrijden van raciale ongelijkheid en het bevorderen van herstelrecht voor de gevolgen van slavernij en kolonialisme. Het volledige rapport van de werkgroep zal in september 2025 worden gepresenteerd aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.
| cds | Door: Redactie