• dinsdag 24 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Actuele situatie wetgeving LGBTQ-gemeenschap besproken

| de ware tijd | Door: Redactie

door Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Als door een bij gestoken, staat voormalig minister van Justitie en Politie op. “Ik ben de minister die wel het maatschappelijke debat heeft gevoerd over de rechten van de LGBTQ-gemeenschap. Ik moet het wel corrigeren als er parlementariërs hier zijn die liegen”, klinkt het scherp uit de mond van Jennifer van Dijk-Silos.

Zij reageert daarmee op de uitspraak van DNA-lid Ronny Aloema (VHP) die verkondigde: “De vorige regering heeft tien jaar geen vinger gelicht om te werken aan de gelijke rechten van de LGBTQ-gemeenschap. Maar ik kan u zeggen: ‘Chan Santokhi, deze president wil wel’”.

“En aangezien

we belasting betalen, moeten wij dezelfde rechten hebben als elk ander”

Winston Lieveld

Dit was een komisch, klein ‘opstootje’ tijdens de lezing maandag over gelijkheid van de huwelijkswetgeving en adoptie voor alle groepen in de samenleving. De discussieavond in het gebouw van de Alliance Française werd gehouden op initiatief van de Franse ambassade in Suriname als ondersteuning van het project ‘Stand with us’, dat wordt gefinancierd door de Europese Unie en uitgevoerd door Projekta.

Principe

Inleider Christine Taubira is een in Frans-Guyana geboren politicus die als minister van Justitie en Politie van Frankrijk de huwelijkswetgeving aanpaste zodat de rechten van de LGBTQ-gemeenschap daarin werden

verwerkt. “Als je gaat voor het principe dat alle mensen gelijk zijn en dat ze allemaal dus dezelfde onvervreemdbare rechten hebben, kan je niet anders dan de LGBTQ-gemeenschap gelijke rechten geven”, klonk het met een strijdbare stem.

Na de inleiding gaf Milton Castelen, die als advocaat is betrokken bij het ‘Stand with us’-project, door wat de stand van zaken is met betrekking tot de rechten van de LGBTQ-gemeenschap. Hij zegt dat de groep hoop had in 2017 toen Van Dijk-Silos begon met het houden van consultaties met als doel de LGBTQ-rechten te kunnen erkennen. “Helaas, dat ging niet verder nadat de minister weg was en we besloten dus de huwelijkswetgeving door het Constitutioneel Hof te laten toetsten.”

‘Gekleurd’ hof

Dat hof besliste volgens de aanwezigen niet in lijn met internationale verdragen, maar vermaande de overheid wel om de bestaande wetten in lijn te brengen met deze verdragen die de rechten van deze gemeenschap wel erkennen. “Ik vind dat het hof dan gekleurd is”, zei Van Dijk-Silos. “Daarom moeten we niet stoppen en doorgaan”, klonk het net voordat ze de organisatie haar diensten aanbood. Momenteel is er een civiel proces ingezet met de hoop dat de staat niet wacht op een veroordeling door de rechter, maar zelf al werk ervan maakt de rechten van de groep te verankeren in wetgeving.

Winston Lieveld, die trekker is van Parea, verkondigde dat het hebben van het recht op een huwelijksleven en het adopteren van kinderen een mensenrecht is. “Dus waarom niet ook voor ons? Niemand zegt dat we geen belasting hoeven te betalen. En aangezien we betalen, moeten wij dezelfde rechten hebben als elk ander”, aldus Lieveld.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| de ware tijd | Door: Redactie