• zaterdag 18 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Actie vakbonden en exit strategie

| dagblad suriname | Door: Redactie

De gezamenlijke vakbonden hebben via een petitie aan de Nationale Assemblée en de president hun wensen kenbaar gemaakt voor lotverbetering. Het belangrijkste hete hangijzer is de aangepaste btw-wet, waarbij extra heffingen worden gelegd op onder andere benzine en nutsvoorzieningen. Ook wensen ze een verruiming van de belastingschijven.

Een betoger, John, bekritiseerde het overheidsbeleid en stelde dat de bevolking niet langer de prijs kan betalen voor mismanagement door opeenvolgende regeringen.

Minister van Financiën, Stanley Raghoebarsing, kwam onder vuur te liggen na uitspraken over de btw-wijzigingen die de beleidsintenties niet zouden moeten ondergraven. Kritiek kwam van Ursila, die de minister opriep om zijn berekeningen

op orde te hebben om zo onvrede en acties van vakbonden te voorkomen.

“Hij moet nu niet de indruk wekken dat het volk de oorzaak is, terwijl het aan het beleid van de regering ligt. Overigens hebben de vakbonden al lang te kennen gegeven dat zij het er niet mee eens zijn, maar zoals bij alle regeringen heeft ook deze getreuzeld tot mensen gezamenlijk nu in actie komen.”

De onderwijsgevenden hebben echter de scholen twee dagen gesloten voor een vakbondsactie, wat incorrect is geweest en inconsistentie vertoont wat betreft de eenheid in uitvoering van de gezamenlijke vakbonden.

De gezamenlijke vakbonden hebben overigens gezegd

dat ze de regering de ruimte geven voor de invulling van hun wensen.

Mildred vraagt zich af of men niet heeft geweten dat de uitvoering van het IMF-programma veel emotionele en geestelijke schade heeft toegebracht aan gezinnen. “Deze schade los je niet op met geld, maar door medische begeleiding voor de door dit programma getroffen gezinnen, wat moeilijk te herstellen is.”

De gezamenlijke vakbonden hebben deze saamhorigheid opgebouwd, die ze bij een mislukking niet snel terug zullen krijgen.

Nu heeft zelfs de CLO onder leiding van Miskin zijn lidbonden ruimte gegeven om mee te doen. Bij een mislukking, en als het gevraagde door de bonden wordt aangeboden door de regering, zullen zij niet in staat zijn om de actie en eenheid weer op te bouwen.

Clyde zegt hierover, dat mensen gedemotiveerd zullen raken door falende vakbondsacties en vanaf de zijlijn zullen toekijken in plaats van actief deel te nemen.

De meningen zijn verdeeld.

Carlos gelooft ook, dat bij alle leiders van de gezamenlijke vakbonden tevens een verborgen politieke agenda speelt en dat zij dit als aanzet nemen om hun ambities uit te bouwen. Hij is er niet van overtuigd dat zij, ondanks een bod van de regering, afstand zullen doen van de acties. Daarvoor moeten zij een exit strategie hebben, die zij mogelijk niet bezitten. Iedere afbouw van acties is nu voor dit jaar voorbij, daar het land de feestdagen ingaat.

Volgend jaar weer opstarten, zal tijd vergen en de geloofwaardigheid van de vakbonden ondermijnen.

| dagblad suriname | Door: Redactie