ACHTERGROND | TWIJFELS OVER HERSTEL VEERVERBINDING PARAMARIBO-MEERZORG
| united news | Door: Redactie
De regering-Santokhi wil de veerverbinding over de Surinamerivier tussen Paramaribo en Meerzorg na 22 jaar weer nieuw leven zal worden ingeblazen, om op die manier de enorme druk op de inmiddels veelal dichtgeslibte Wijdenboschbrug te verlichten. Het is een mooi streven, maar in Commewijne hebben ze twijfels of die plannen wel uitvoerbaar zijn.
Dagelijks staan er kilometerslange files aan weerszijden van de ‘Bosjebrug’, die weer hun weerslag op andere delen van Paramaribo hebben, waar het verkeer ook vastloopt. Dus vrijwel iedereen is het erover eens dat er wat gedaan moet worden om de toenemende problemen op te lossen. Maar over de
De herintroductie van de veerverbinding zou wat verlichting kunnen brengen. Al is het maar de vraag of veel weggebruikers er geld voor over zullen hebben om, net zoals vroeger, de eveneens tijdrovende oversteek te maken met de veerboot te maken. Menigeen zal toch kiezen voor de files van de brug, denkt ondernemer Harold, die vlak over de brug aan de Oost-Westverbinding zijn zaak heeft.
“Mensen gaan echt niet betalen om met het veer te gaan, dan staan ze liever een half uur in de file. Ik zou daar ook voor kiezen. Alles is al zo duur, dus waarom
Bij de plaats waar de aanmeerplek van de veerboot moet komen, het Veerplein, hebben ook maar weinig mensen er vertrouwen in dat de pendeldienst ooit weer terugkomt. “Moet je zien hoe de plek er nu uitziet, het is ruim twintig jaar niet onderhouden, alles is vervallen en overwoekerd”, zegt een taxichauffeur die wacht totdat een van de schaarse klanten van de passagiersbootjes wellicht in zijn taxi stapt. Het ooit bruisende Veerplein oogt desolaat en vrijwel verlaten. Dat de vele warungs aan het plein nog bestaansrecht hebben, is gezien de gebrekkige klandizie zeer de vraag.
De uitbaters zullen in ieder geval blij zijn met een terugkeer van het veer omdat dit waarschijnlijk meer klanten oplevert. Maar ook zij hebben er een hard hoofd in dat het ooit zover komt. “Met welke veerboot gaan ze varen? En wie gaat zorgen dat alles hier weer netjes wordt? Er zal toch geïnvesteerd moeten worden”, zegt een van hen.
Dat zijn inderdaad legitieme vragen. Minister Albert Jubithana van Transport Communicatie en Toerisme heeft vorige maand in De Nationale Assemblee aangegeven dat dit project door zijn ministerie samen met dat van Openbare Werken uitgevoerd zal worden. Eerder erkende hij dat men al sinds oktober 2020 heimelijk bezig zijn met de voorbereidingen.
Maar hij zei niet of er wel een veerboot beschikbaar is en wanneer wordt begonnen met de noodzakelijke werkzaamheden, zowel aan de kant van Commewijne als in Paramaribo. Ook niet wat dat allemaal gaat kosten en of dat geld wel beschikbaar is. Er is weliswaar op de begroting voor 2022 wel rekening gehouden met een veerverbinding, maar dat wil nog niet zeggen dat dit geld ook door het ministerie van Financiën en Planning wordt vrijgemaakt.
Gezien de recente ervaringen in Albina zijn heel veel mensen erg sceptisch. De Fransen schaften een nieuwe veerboot aan, Le Malani, om de verbinding tussen Saint-Laurent de Maroni en Albina te onderhouden. Die arriveerde enkele maanden geleden. En hoewel dat al ruimschoots van tevoren bekend was, verzuimde Suriname de aanmeerfaciliteiten in Albina in orde te maken. Daardoor ligt Le Malani werkloos aan de Franse kant en dat zal nog wel even zo blijven. De dienst wordt noodgedwongen nog altijd onderhouden met de veel kleinere La Gabrielle. Maar die kan alleen met het getij varen, omdat de ponton aan de Albinese kant niet voldoet.
Het veer Paramaribo-Meerzorg is overigens niet de enige pendeldienst over water die deze regering voor ogen heeft. In maart vorig jaar zei president Chandrikapersad Santokhi dat er ook veerboten moeten gaan varen tussen Leonsberg en Nieuw-Amsterdam. Maar ook hier geldt weer voor: logisch plan, maar waarschijnlijk totaal niet uitvoerbaar. Want met de in rap tempo afkalvende oevers in met name de omgeving van Nieuw-Amsterdam, is het volgens deskundigen vragen om problemen om daar aanmeerfaciliteiten aan te brengen. En ook hier is de vraag: welke veerboot zet je daarvoor in? En wie heeft de miljoenen US dollars beschikbaar om die aan te schaffen?
Ondernemer Harold verwacht dat er de komende jaren helemaal niets gaat veranderen en dat de files voor de Bosjebrug vooralsnog zullen blijven. “Dat veer zie ik echt niet zitten. Dan geloof ik nog eerder in een tweede brug over de Surinamerivier, zoals Santokhi ook heeft beloofd. Hij heeft er zelfs twee toegezegd, maar waar die tweede moet komen, weet ik eerlijk gezegd niet. Hij wil ze echter voor 2025 bouwen. Maar geld is er niet, dat moet van het bedrijfsleven komen, zegt hij. Ik ben bang dat dit ook weer een loze belofte zal blijken te zijn, zoals zoveel plannen van deze regering.”
UNITEDNEWS|ARMAND SNIJDERS
Abonneer je op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| united news | Door: Redactie