Abdoel: Ondanks zoveel geld volk verder verarmd
| starnieuws | Door: Redactie
Hoofdbestuurslid van de NDP, Amzad Abdoel, stelde tijdens de kadermeeting in Ocer vrijdag dat deze regering veel geld uit de samenleving heeft gehaald, maar de situatie in het land is niet verbeterd. De regering Bouterse moest in de periode juli 2015-juli
De partijen die nu in de coalitie zitten, maakten verwijten dat de regering Bouterse veel geld leende en dat er schuld werd achtergelaten voor het volk. De totale staatsschuld was eind 2020 SRD 47 miljard, benadrukte Abdoel. De schuld is per juli dit jaar opgelopen naar SRD 105 miljard. Toen zeiden de politici om de schuld
De vorige regering heeft schulden gemaakt, maar er zijn meer dan 250 projecten uitgevoerd. Er zijn scholen, bruggen, ziekenhuizen gebouwd. Straten zijn aangepakt. Abdoel wil weten wat de prestaties zijn van deze regering. Hij merkte op dat de inflatie in 2019 slechts 4,2% was. Deze is in 2020 gesprongen naar 60%. Dit heeft volgens hem niks te maken met het beleid van regering Bouterse. Toen deze regering aan de macht kwam in juli 2020 is de koers gedevalueerd en de governmenttake is verhoogd. Deze zaken hebben gemaakt dat de inflatie zo drastisch omhoog is gegaan. In 2023 was de inflatie 32,6%.
Amzad Abdoel, hoofdbestuurslid van de NDP, vrijdagavond tijdens een kadermeeting. (Foto: René Gompers)Terwijl de regering zegt dat er licht in de tunnel is, komt een rapport uit van de Wereldbank waaruit blijkt dat de armoede ernstig is toegenomen. Er is sprake van een multidimensionale armoede. De mensen zijn op verschillende gebieden verarmd, waarbij toegang tot diverse voorzieningen zoals gezondheidszorg en onderwijs is afgenomen. In de districten Brokopondo en Sipaliwini is de situatie nog erger. Acht van de tien kinderen leven in armoede. Hierin moet er verandering komen, benadrukte Abdoel.
De politicus voerde aan dat Suriname behoort tot de top 10 laden met de meeste verkrachtingen. Het land is in de top 5 als het gaat om suicide. Suriname staat op het punt door de Europese Unie geblacklist te worden voor illegale visserij. Ook is het land internationaal berucht voor mensenhandel en mensensmokkel. Het aantal drop-outs is verdubbeld. Er wordt geld verspild en verbrast door verkeerde besluiten, zoals aankoop hotel Babylon, bouw nieuwe vergaderzaal DNA, Slopen van hoofdbureau van de politie. Het Sabakuproject is voor SRD 371 miljoen gekocht en terreinen zijn gegeven aan coalitie DNA-leden, hun vrienden en familie. Het gaat volgens Abdoel om SRD 1.100 miljoen die verspild en gejat is en het Openbaar Ministerie is muisstil.
| starnieuws | Door: Redactie