• donderdag 09 February 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Aanpassing brandstofprijzen in kader koersbeheersing

| sun.sr | Door: Redactie

President Chandrikapersad Santokhi op de regeringspersconferentie

De aanpassing van de brandstofprijzen is onvermijdbaar in verband met het pakket aan maatregelen waarmee de regering komt om de koers te stabiliseren. Dit maakte president Chandrikapersad Santokhi zojuist bekend op een persconferentie. De regering gaat de komende dagen met een pakket aan maatregelen komen om te interveniëren in de op hol geslagen koersontwikkeling.

“We gaan zeker rekening houden met de samenleving en haar beschermen. Maar de prijs voor brandstof die ingezet wordt voor de goudwinning en smokkel, daarvoor gaat men een marktconforme prijs moeten betalen”, zei de president.

“Zoals de regering eerder ook aanhaalde, zal men

komen met subjectsubsidie in plaats van objectsubsidie. Voor de goudsector zullen er speciale plekken komen waar die tegen marktconforme prijzen gaat moeten tanken. Dit zal de druk op de valutamarkt verminderen. Voor de speciale doelgroepen zal het sociaalprogramma ingezet worden, waaronder de brandstofsubsidie via het kaartensysteem”, merkte de president op. De zogenaamde Oli Moni zou in feite op 1 september 2022 ingevoerd worden, maar is nog steeds niet gerealiseerd.

Volgens de president subsidieert de regering ruim SRD 331 miljoen aan diesel per maand en SRD 88 miljoen aan unleaded per maand. “Totaal moeten we per maand SRD 419 miljoen subsidiëren aan brandstof. Dat is heel zwaar en heeft een enorme invloed op het koersenfront, omdat deze gelden naar de oliemaatschappijen gaan die op hun beurt valuta gaan kopen op de vrije markt. De oliemaatschappijen gaan op speciale plekken hun valuta moeten kopen.” De president merkte ook op dat de aanpassing van de brandstofprijzen ook zal betekenen dat de transportsector beïnvloed zal worden. “We gaan de transportsector blijven subsidiëren, zodat mensen zich kunnen blijven verplaatsen.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| sun.sr | Door: Redactie