• vrijdag 09 May 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

80 JAAR VRIJHEID | SURINAME HERDENKT TWEEDE WERELDOORLOG

| united news | Door: Redactie

Foto: Surinaamse schutters in ceremoniële houding op het Onafhankelijkheidsplein, begin jaren veertig.

“Wie de geschiedenis niet kent, is geneigd dezelfde fouten te maken,” stelde minister van Defensie Krishna Mathoera op maandag 5 mei, tijdens een herdenkingsbijeenkomst voor de Surinaamse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Vanwege renovatiewerkzaamheden aan de Waterkant werd de traditionele kransleggingsceremonie bij het Monument voor Gevallenen dit jaar beperkt gehouden. Wel werd er op 5 mei een lezing georganiseerd op het ministerie van Defensie, waarin historicus Jerry Egger de rol van Suriname in de oorlog belichtte. Het moment markeert 80 jaar sinds het einde van de Tweede

Wereldoorlog.

Minister Mathoera benadrukte het belang van kennisoverdracht aan de huidige generatie militairen. “De Tweede Wereldoorlog heeft de wereld immense schade berokkend. Ook Surinamers vochten toen onder de Nederlandse vlag, met moed en durf, en betaalden daarvoor soms de hoogste prijs. Zij streden opdat wij vandaag in vrijheid kunnen leven.”

Bevelhebber van het Nationaal Leger, brigadegeneraal Werner Kioe A Sen, herinnerde eraan dat Surinaamse militairen zich destijds aansloten bij de geallieerde troepen, vaak in onbekende uniformen en ver van huis.

“Zij vochten niet voor roem of beloning, maar uit geloof in waarden als vrijheid, gerechtigheid en menselijke waardigheid. Hun nalatenschap leert ons dat

vrijheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, ook voor hen die in stilte dienden.”

Volgens Kioe A Sen verdienen ook de militairen van vandaag erkenning. “Zij beschermen niet alleen onze grenzen, maar ook onze waarden. Hun inzet bij rampen, internationale missies en het handhaven van de orde vormt een levend monument. Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid, maar een opdracht die voortleeft via hen die nu dienen.”

De Nederlandse ambassadeur in Suriname, Walter Oostelbos, wees op het belang van herdenken én vieren. “Alleen in een land zonder oorlog, waar mensenrechten worden gerespecteerd, kan een samenleving goed functioneren. Daarom vieren we met 80 jaar vrijheid ook de democratie waarin we leven.” Hij benadrukte dat sinds 1961 in Nederland alle oorlogsslachtoffers wereldwijd worden herdacht, en dat ook Surinaamse slachtoffers een plek in de nationale herinnering hebben.

Volgens Oostelbos erkent het Nationaal Comité 4 en 5 mei drie universele kernwaarden: de dreiging van oorlog als grootste bedreiging van vrijheid, het belang van een vrije democratische rechtsstaat, en de individuele vrijheid om jezelf te zijn. “Suriname heeft meermaals vrije verkiezingen gehouden en geniet in dat opzicht internationaal aanzien. Vrijheid van meningsuiting en stemrecht zijn krachtige symbolen van vrijheid. Daarmee geven we gezamenlijk invulling aan burgerschap en beschermen we onze rechten.”

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie