• maandag 08 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

2023 uitgeroepen tot warmste jaar ooit gemeten

| dagblad suriname | Door: Redactie

DOOR DUNCAN MILJune 4, 2024 – De mondiale gemiddelde temperatuur van de afgelopen twaalf maanden is volgens de Copernicus Climate Change Service van de EU de hoogste ooit gedocumenteerd, met 1,63°C boven het pre-industriële niveau.

Sinds het Akkoord van Parijs uit 2015 is de oproep tot actie geweest om “de temperatuur niet boven de 1,5 graden Celsius te laten komen ten opzichte van het pre-industriële niveau.”

Nu de maandelijkse temperaturen dichter bij de twee graden Celsius komen, waarschuwt een onderzoek uit april van het in Duitsland gevestigde Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) dat stijgende temperaturen tegen 2050 mogelijk 17% van

het mondiale bbp kunnen doen dalen, wat neerkomt op een duizelingwekkende waarde van 38 biljoen dollar. per jaar.

“De wereldbevolking is armer dan zij zou zijn zonder klimaatverandering”, vertelde PIK’s klimaatdata-onderzoeker Leonie Wenz, co-auteur van de studie, aan Reuters. “Het kost ons veel minder om het klimaat te beschermen dan om het niet te doen.”

Het rapport schat dat maatregelen om de opwarming van de aarde tegen 2050 te beperken tot twee graden Celsius ten opzichte van de pre-industriële temperatuur 6 biljoen dollar zouden kosten – een zesde van de potentiële schade.

De onderzoekers van PIK onderzochten temperatuurgegevens en regenval voor meer dan

1.600 regio’s in de afgelopen 40 jaar en overwogen welke gebeurtenissen kostbaar waren. Vervolgens gebruikten ze die gegevens en projecties van klimaatmodellen om toekomstige schade te schatten.

| dagblad suriname | Door: Redactie