171 jaar Portugese immigratie in Suriname plechtig herdacht
| waterkant | Door: Redactie
De 171ste herdenking van de aankomst van de eerste Portugezen in Suriname is plechtig herdacht. Dit belangrijke moment in de geschiedenis van ons land is een eerbetoon aan de vele families die generaties geleden ervoor kozen hun leven in Suriname op te bouwen.
De plechtigheid stond op 15 augustus onder leiding van de vereniging Madeiran Descendants in Suriname (MadeiSu) te Nieuw Amsterdam, Commewijne.
MadeiSu is een organisatie die zich inzet voor het in ere houden van de herdenking van de aankomst van Portugese contractarbeiders in Suriname. Voorzitter John Dos Ramos gaf in een kort verslag aan hoe de immigratie plaatsvond. Hij benadrukte
Op die dag arriveerden 124 immigranten uit Madeira, die vervolgens hun krachten inzetten op de plantages Suzanna’s Daal, Katwijk en Boxel. “Dit is een historisch moment voor ons”, zei Dos Ramos. Volgens de voorzitter is dit het eerste jaar dat de immigratie op nationale wijze herdacht wordt. Hij spreekt met trots over het kunnen delen van deze geschiedenis, die lange tijd onduidelijk of verborgen is gebleven.
De vereniging heeft ter gelegenheid hiervan een officieel gedenkboek ontworpen, waarin uitgebreide informatie wordt gegeven
De herdenkingsactiviteiten omvatten onder andere een onthulling van het immigratieverslag in het Engels en Portugees en diverse toespraken.Tijdens de ceremonie werden niet alleen de eerste Portugese immigranten geëerd, maar werd ook stilgestaan bij de invloed die hun nakomelingen hebben gehad op de Surinaamse samenleving.
Volgens Dos Ramos was de eerste persoon met een auto in Suriname, Bueno de Mesquita, een Madeiraan, over wie later ook het lied ‘Bam bam Maskieta’ werd gezongen. Verder hebben zij bijgedragen aan de suikerplantages en een aanzienlijke rol gespeeld in de handel.
Volgens nazaat Vincentius Correia is, door de focus op de handel, enkele tradities en cultuur als minder belangrijk geacht. Hij gaf aan dat deze groep een van de meest geïntegreerde etnische groepen in Suriname is. Correia roept iedere nazaat op om heimwee te koesteren naar tradities en cultuur. “Portugezen die hier zijn gekomen, hebben hun hart verpand aan Suriname.”
| waterkant | Door: Redactie