$100 miljoen om historische binnenstad aantrekkelijker te maken
| de ware tijd | Door: Redactie
Tekst en beeld Audry Wajwakana
PARAMARIBO — “Met Purp I, II en het grotere project van Openbare Werken hebben we straks rond de honderd miljoen US dollars geïnvesteerd om de binnenstad aantrekkelijker te maken”, zegt minister Henry Ori van Onderwijs Wetenschap en Cultuur.
De Inter Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) heeft voor de tweede fase van het Paramaribo Urban Rehabilition Program (Purp) een lening van dertig miljoen gegeven. De bank leende Suriname voor de eerste fase twintig miljoen US dollar, waarvoor onder andere het DNA-gebouw werd herbouwd en het gebouw aan de Mirandastraat, hoek Onafhankelijkheidsplein werd gerehabiliteerd.
“Minister Ori stelt dat er ook een parkeerbeleid
voor de binnenstad zal komen en dat wordt gewerkt aan het oplossen van het zwerversprobleem”
De rehabilitatiewerkzaamheden van Purp 1 omvatten ook de Palmentuin, Fort Zeelandia en de Waterkant tot het Waaggebouw. Het ministerie van Openbare Werken wil de omgeving tussen het Waaggebouw tot de centrale markt tot een Cultuurboulevard transformeren. Stichting Museum of National Arts & Culture doneert hiervoor vijftig miljoen US dollars.
Projecten Purp-II
Minister Ori zei op een persconferentie ervan overtuigd te zijn dat door deze projecten de binnestad binnen niet al te lange tijd niet alleen voor toeristen, maar vooral voor de Surinaamse gemeenschap aantrekkelijk zal zijn. Dat Suriname
De voorbereidingen voor Purp II zijn in volle gang, zodat het project in 2024 kan aanvangen. In deze fase komen aan de beurt ‘Gebouw 1790’, de gebouwen van Cultuurstudies in het Fort Zeelandia, Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs aan de Waterkant, het kantoorgebouw van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur aan de Heerenstraat, het ministerie van Justitie en Politie gebouw aan de Henck Arronstraat, het torengebouw van oud Financiën en het Bureau Genderaangelegenheden beide aan het Onafhankelijkheidsplein.
Minister Ori stelt dat er ook een parkeerbeleid voor de binnenstad zal komen en dat wordt gewerkt aan het oplossen van het zwerversprobleem. In Purp II komen eigenaren van historische panden in aanmerking voor zachte leningen om hun panden in originele staat terug te brengen. In Purp I was deze mogelijkheid geschrapt, maar nu blijkt dat er veel vraag hiernaar is, is de overheid hierop teruggekomen, zegt Daan.
“De cultuurdirecteur verwacht dat de Palmentuin eind september volledig verbeterd zal zijn”
Palmentuin
Tijdens de persconferentie werd ook een update gegeven over de nog lopende Purp I-projecten. In de Palmentuin die sedert vorig jaar gesloten is, worden de rehabilitatiewerkzaamheden weer opgepakt. Daarvoor moesten eerst de ‘zieke’ bomen geïdentificeerd worden. Deze werden door het bedrijf van plantendeskundige Iwan Wijngaarde verricht en een internationaal bedrijf. Dat laatste is een voorwaarde van de Unesco.
Momenteel worden de zieke bomen verwijderd. De cultuurdirecteur verwacht dat de Palmentuin eind september volledig verbeterd zal zijn. Tegelijkertijd wordt ook gewerkt aan verbetering van het Fort Zeelandia en de Waterkant tot het Waaggebouw. Er komt een compleet nieuw wandelpad voor Fort Zeelandia met banken, kunstwerken en borden waarop qr-codes geplaatst zullen worden met informatie over de omgeving.
Met de crafters van de Waterkant is overeengekomen dat ze voorlopig ondergebracht zullen worden op het Revoplein. “Met de verkoopstands voor voedsel zijn we nog in onderhandeling hoe een eventuele compensatie zal plaatsvinden”, zegt Daan.
Nationaal museum
Als alles volgens plan verloopt zal in 2026 uit de ruïne van ‘gebouw 1790’ bij Fort Zeelandia het nieuwe nationaal museum zijn ontstaan. “Vanuit het feit dat in Nederland gesproken wordt over het voornemen om de koloniale collecties aan Suriname terug te geven, gaat de Surinaamse overheid voor een nationaal museum”, zegt Daan.
Gebouw-1790.
Gebouw 1790 was een groot bakstenen levensmiddelenmagazijn en bestond uit twee bouwlagen. In de vroege ochtend van 27 augustus 1990 vloog het gebouw in brand. Het was toen het hoofdkwartier van de Militaire Politie, waar MP-commandant Ivan Graanoogst de leiding uitmaakte. Al vóór de brand verkeerde het gebouw in vervallen staat. Door de brand zijn slechts de buiten muren overeind gebleven.
Afrikamuseum
Eind 2017 deed Armand Zunder van Stichting Afrikaans Surinaams Erfgoed Museum een verzoek aan toenmalige president Desi Bouterse om op die plek het Afrikamuseum op te zetten. Daan zegt dat er bij Cultuur wel een verzoek is binnengekomen voor een Afrikamuseum maar zonder vermelding van een locatie.
Voor het opzetten van een nationaal museum krijgen niet alleen de koloniale collecties uit Nederland een plek. Ori: “Maar ook staatseigendommen, schilderwerken, artefacten en cadeaus van de staat die momenteel op verschillende plekken zijn weggezet.” Voor het communicatieplan voor Purp II is het bureau Stas International, na aanbesteding aangetrokken. Dit bureau zal bekendheid geven aan de historische panden.
Daan benadrukt dat er ook gekeken is naar een duurzaam karakter van de gerestaureerde panden. “Ook als er wijzigingen aangebracht worden in de binnenstad moet de Surinaamse overheid naar de onderhandelingstafel met Icomos , het adviesorgaan van Unesco.”
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| de ware tijd | Door: Redactie