• maandag 22 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Zelf planten van fruit is tegenwoordig ook duur 

| dagblad suriname | Door: Redactie

Je eigen fruit, groenten en kruiden planten is leuk en vooral ook gezond. 

Mevrouw Sandra deelde onlangs haar verbazing, nadat ze hoorde hoeveel zaadjes voor het kweken van papaya kostten: SRD 50 voor slechts vier zaadjes. Dit prijskaartje is ongetwijfeld een schokkende ontdekking voor wie graag zelfvoorzienend wil zijn in het verbouwen van fruit. Het komt vaker voor dat de groenten en fruit in Suriname heel duur zijn, zelfs duurder dan de buitenlandse groenten en fruit. 

Waarom is fruit zo duur?

Hoewel Suriname gezegend is met vruchtbare bodem en een gunstig klimaat, blijft de prijs voor lokaal fruit opmerkelijk hoog. Het is opvallend

dat bepaalde vruchten, die weinig tot geen intensief onderhoud vereisen, toch tegen een bepaald prijskaartje worden verkocht. Deze schijnbare tegenstelling roept vragen op bij velen over de prijsvorming en toegankelijkheid van lokaal fruit. Maar ook de prijs van zaden voor vruchtbomen lijkt een groeiend probleem te zijn voor mensen die overwegen hun eigen vruchten te planten. 

Zelf planten lukt niet 

Een ieder voelt de economische situatie in het land. In een poging slimmer met uitgaven om te gaan, streven velen ernaar om bewuster boodschappen te doen. De overheid benadrukt regelmatig het belang van zelfredzaamheid, waarbij het accent ligt op “zelf planten”.  Echter,

rijst de vraag of het realistisch is voor gewone burgers om een bescheiden moestuin met groenten en fruitplanten te onderhouden, gezien de stijgende prijzen voor zaden, plantjes, compost, zwarte aarde, insectenbestrijdingsmiddelen en dergelijke.

De kosten die gepaard gaan met het opzetten en onderhouden van een moestuin kunnen voor velen een ontmoedigende drempel vormen. Elke vrucht heeft trouwens een andere behandelingswijze en verschilt van onderhoud. Het feit dat vruchten die weinig onderhoud vereisen toch aanzienlijk duur worden verkocht en ook de zaden of pitten ervan, voegt een extra laag van onbegrip toe. Burgers vragen zich af hoe transparant de prijsbepalingen en de toegankelijkheid zijn voor het planten van vruchtbomen.

SD

| dagblad suriname | Door: Redactie