• vrijdag 13 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wijdenbosch vernoemt brug naar zichzelf

| snc.com | Door: Redactie

Bron: RD.nl PARAMARIBO – De Surinaamse president Jules Wijdenbosch is een paradoxale man. Bij de opening van de brug over de Surinamerivier, afgelopen vrijdag, hield hij de bevolking voor dat de door Ballast Nedam gebouwde oeververbinding een brug is voor iedereen. Een brug die is gebouwd dankzij de offers van het volk en dus niet de verworvenheid van één man is. Maar enkele minuten later onthulde hij een plaquette waarop de naam van de brug bekend werd gemaakt: de drs. J. A. Wijdenboschbrug.

In de volksmond zal de anderhalve kilometer lange brug echter als Surinamebrug door het leven gaan, waarmee de

ijdelheid van de president wordt genegeerd. Die maakte van de peperdure openingsmanifestatie een ware partijhappening, in de hoop dat het tij voor zijn Democratisch Nationaal Platform 2000 (DNP2000) voor de algemene verkiezingen van aanstaande donderdag nog keert. Maar de brug als verkiezingsstunt zal daar waarschijnlijk nauwelijks een positieve bijdrage aan leveren.

Op het moment dat het staatshoofd de brug opende, hadden de medewerkers van de Medische Zending het werk neergelegd uit protest tegen het feit dat hun salarissen niet kunnen worden uitbetaald omdat de overheid nog miljoenen aan achterstallige subsidiegelden moet overmaken. De bewoners van het binnenland zijn hierdoor verstoken van

medische zorg. Duizenden scholieren kunnen vanaf vandaag niet naar school omdat de busmaatschappijen weigeren te rijden voordat de staat zijn schulden betaalt. Tientallen instellingen en bedrijven balanceren om diezelfde reden op het randje van een faillissement.

Onderhands

En op de dag dat Wijdenbosch zijn peperdure brug opende, maakte de Interamerican Development Bank (IDB) bekend dat het Suriname een miljoenenlening verstrekt om de armoede in het land te bestrijden. Wijdenbosch wilde vrijdag echter niet van kritiek weten. „Deze brug is het zichtbare bewijs van onze visie en het geloof van mijn regering. Nu deze brug voltooid is, slaat de kritiek van sommige personen gelukkig langzaam om in de opvatting dat het onze brug is. En niet de brug van één man. Een droom van generaties is werkelijkheid geworden.”

Wat dat laatste betreft heeft Wijdenbosch gelijk. Over de bouw van de brug is een halve eeuw gediscussieerd, maar Nederland, dat tot 1975 de zeggenschap over Suriname als kolonie had, en opeenvolgende regeringen van de onafhankelijke republiek zagen of het nut er niet van in, of stuitten op de financiële en economische haalbaarheid. Tientallen jaren geleden werd een eerste paal geslagen, maar daar bleef het bij. Ook kocht Suriname voor één gulden een oude stalen brug in Nederland, die overigens vele honderden meters tekort was. De brug werd nooit naar Suriname verscheept omdat er geen geld voor beschikbaar was. Uiteindelijk kostte de opslag de Surinaamse staatskas meer dan een miljoen gulden.

Wijdenbosch kondigde bij zijn aantreden op 1 oktober 1996 aan de bruggen over de Coppename- en de Surinamerivier te laten bouwen, en voerde dit voornemen ook daadwerkelijk uit. In het voorjaar van 1997 werd voor 170 miljoen gulden een overeenkomst getekend met Ballast Nedam, waaraan de opdracht onderhands was gegund. Ondanks de kritiek dat de bouw een te zware belasting is voor de staatskas en de nimmer bevestigde geruchten dat Ballast Nedam zo'n 20 miljoen gulden aan steekpenningen heeft betaald om de opdracht binnen te halen, werden de bruggen in ijltempo gebouwd. Nog geen jaar geleden werd de brug over de Coppenamerivier in gebruik genomen, terwijl de brug over de Surinamerivier een halfjaar eerder dan contractueel was overeengekomen, is opgeleverd. Wijdenbosch zei dat de bruggen binnen vier jaar aan Ballast Nedam worden afbetaald.

Een groot deel van de Surinaamse media veegde na de opening van de brug de vloer aan met Wijdenbosch, omdat hij het bouwwerk zijn eigen naam heeft gegeven. „De reinste vorm van zelfverheerlijking”, schreef het dagblad De Ware Tijd in zijn commentaar. De Coppenamebrug werd vorig jaar een dag na de opening al omgedoopt tot Wijdenboschbrug, maar na alle kritiek die hierop ontstond werd het naambord snel verwijderd.

De opening van de brug, die werd bijgewoond door duizenden Surinamers, werd ontsierd door opstootjes en kleine vechtpartijen tussen DNP-2000-aanhangers en sympathisanten van de Nationale Democratische Partij (NDP) van ex-dictator Desi Bouterse. Militairen en veiligheidsmensen konden voorkomen dat het uitliep op een veldslag. Bouterse, die had aangekondigd zelf met duizenden NDP'ers op de brug aanwezig te zullen zijn, schitterde overigens door afwezigheid.

Marowijne

Voor Ballast Nedam ligt nog de bouw van andere bruggen in het verschiet. Binnenkort wordt de opdracht voor de bouw van een 250 meter lange brug even buiten Paramaribo gegund. Van de drie inschrijvers lijkt het Amstelveense bouwbedrijf de beste papieren te hebben, omdat het als enige plannen heeft ingediend voor een volledig betonnen brug, zoals de Surinaamse overheid wenst.

Bovendien wordt gesproken over de bouw van een oeververbinding tussen het grensplaatsje Albina en buurland Frans-Guyana, over de Marowijnerivier. Of dit nieuwe prestigieuze project zal worden gerealiseerd, is volledig afhankelijk van het resultaat van de verkiezingen van aanstaande donderdag. Want alleen Wijdenbosch durft de financiële risico's te nemen en is bereid zijn volk hiervoor opnieuw grote offers te laten brengen.

Bron: RD.nl

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie