• woensdag 06 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Wereldwijd 37 miljoen jongeren in de greep van tabaksgebruik

| dagblad suriname | Door: Redactie

Wereldwijd gebruiken ongeveer 37 miljoen jongeren van 13 tot 15 jaar tabak, dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar nieuwste publicatie. Deze cijfers zijn alarmerend voor velen. De WHO-publicatie belicht hoe de tabaksindustrie jonge klanten probeert aan te trekken. 

E-sigaretten

In veel Europese landen zijn e-sigaretten populairder geworden dan traditionele sigaretten. Uit een enquête blijkt dat 32 procent van de 15-jarigen ooit een e-sigaret heeft geprobeerd, en 20 procent ervan in de afgelopen 30 dagen. 

Suriname

Ook in Suriname lijken e-sigaretten, meer bekend als ‘shisha en vape pennen’ steeds populairder en alledaagser, te worden. Het bewustzijn van met name jongeren over deze keuzes is

nog onduidelijk, maar zal naar verwachting duidelijker worden in de komende periode als er langdurige klachten ontstaan. 

Vapen veiliger dan roken?

Volgens de American Heart Association (AHA) zijn er veel mensen die geloven dat vapen veiliger is dan roken. Tweedehands rook bevat meer dan 7.000 chemicaliën. Honderden van deze chemicaliën zijn giftig, en ongeveer 70 daarvan veroorzaakt kanker. De AHA merkt op dat hoewel vloeistoffen voor het vapen minder verontreinigingen bevatten dan sigaretten, ze niet volledig veilig zijn.

De zogenoemde ‘vape’-industrie voegt smaakstoffen en aroma’s toe aan de vloeistoffen voor e-sigaretten, waardoor jongeren geloven dat deze minder of niet schadelijk zijn. Echter is

deze informatie misleidend, aangezien voldoende onderzoek heeft aangetoond dat de damp van een e-sigaret, evenals tabaksrook, schadelijke stoffen zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden bevat. Het inademen van deze stoffen kan niet alleen de luchtwegen irriteren of beschadigen, maar ook andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals kanker.

Ondanks het feit dat het importeren van e-sigaretten en andere tabaksproducten verboden is volgens artikel 13 van de Surinaamse Tabakswet (S.B. 2013 no. 39), worden deze toch verkocht en gebruikt. 

Jeugdvriendelijke smaken en plaatjes

De tabaksindustrieën blijven veel tactieken gebruiken om jongeren te verleiden met tabaksgebruik, waaronder het uitbrengen van nieuwe producten, aldus de publicatie van het WHO. Deze producten hebben vaak jeugdvriendelijke smaken van vruchten en ontwerpen, variërend naar bijvoorbeeld cartoonplaatjes. 

Smaak is een belangrijk aspectVolgens vele onderzoeken is de smaak een belangrijke reden is waarom jongeren e-sigaretten en andere nicotine- en tabaksproducten proberen. E-sigaretten zijn verkrijgbaar in minstens 16.000 unieke smaken. Zowel de United States Annual National Youth Tobacco Survey 2023, als een studie uit 2022 onder jongeren in Australië ontdekten dat bijna negen op de tien huidige e-sigaret gebruikers een product met smaak gebruiken. Kinderen van 13-15 jaar gebruiken e-sigaretten met hogere percentages dan volwassenen. Een studie in de Verenigde Staten ontdekte dat bijna driekwart van de e-sigaretgebruikers in de leeftijd van 18-24 jaar nooit een normale sigaret had gerookt. Een ander onderzoek in de Verenigde Staten stelde vast dat meer dan 70 procent van de jongeren die e-sigaretten gebruiken, zou stoppen als de producten alleen in tabaksmaak beschikbaar zouden zijn.

De rol van media en tabaksgebruik

Uit de WHO-publicatie blijkt ook dat een groot deel, 85 procent van jongeren tussen de 15 en 30 jaar oud, in aanraking kwam met reclame voor e-sigaretten via verschillende mediaplatforms. Een hogere blootstelling aan deze reclame werd geassocieerd met een groter gebruik van e-sigaretten. De publicatie bekritiseerde de blootstelling aan tabaksgebruik via films, zoals in India (Bollywood-films), Indonesië en Mexico.

Hoewel de Tabakswet in Suriname wordt geïmplementeerd, rijst de vraag in hoeverre deze wet daadwerkelijk bescherming biedt en of er effectieve handhaving is, gezien jongeren nog steeds rondlopen met het idee van het ‘vape-leven’.

SD

| dagblad suriname | Door: Redactie