• woensdag 29 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WEDEROM GROTE TELEURSTELLING

| dagblad de west | Door: Redactie

De luchtvaartmaatschappij Air France KLM heeft zeer recentelijk meegedeeld, geen luchtvracht meer uit Suriname richting Nederland te zullen vervoeren. Dit houdt in, dat de KLM wel haar passagiersvluchten op de JAP luchthaven te Zanderij zal uitvoeren, maar geen vracht waaronder groente en fruit, meer naar Nederland zal vliegen.  Het vermoeden bestaat dat de KLM het een te groot risico vindt haar groot en zwaar Boeing 777-300 ER vliegtuig op  de toegewezen parkeerplaats voor het stationsgebouw te parkeren, omdat het beton op verscheidene plekken scheuren vertoont.

Ook zouden er barsten zijn ontstaan in de landingsbaan alwaar de Boeing moet taxiën bij aankomst

en vertrek te Zanderij, om passagiers en vracht af te handelen. Dat de KLM een dergelijk en zeer ingrijpend besluit neemt, zal ze wel goede reden toe hebben.

De KLM is een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij, die geen enkel risico zal nemen met  haar dure gekochte of in lease verkerende toestellen en heeft vrijwel zeker deze beslissing genomen, die tot na-der order moet gelden.  Wij moeten als land niet met tal van excuses komen. Heeft in dezen alles te maken met planning, het juiste management en onderhoud van de luchthaven, en alles wat daar mee samenhangt.

Heeft ook te maken met het voeren van het juiste beleid en daarvoor moeten investeringen gedaan worden en wel op tijd. Maar we laten eerst zaken in dit land zwaar uit de hand lopen en wanneer de problemen voor onze deur staan, komen we snel met tal van ad-hoc maatregelen. Een Internationale Luchthaven vormt onze verbinding met het buitenland en is onmisbaar binnen de ontwikkeling van dit land en daar moet te allen tijde op gelet worden.

We hebben het er al eerder over gehad, dat de JAP luchthaven in de afgelopen 12 jaar nauwelijks of geen uitbreiding en of onderhoud heeft genoten en dat is intriest, als we kijken naar wat er in de regio aan ontwikkelingen of luchtvaartgebied is gebeurd. We hoeven daarbij slechts naar de luchthavens om ons heen te kijken, dan kunnen we gerust stellen, dat we ver achterlopen. Maar los van een aankomst en een vertrekhal waar nog steeds de slurven cq verbindingsslangen naar vliegtuigen  aan ontbreken, is het vooral de luchtvaartmaatschappijen opgevallen, dat de landingsbanen en de betonnen  stroken waarover de vliegtuigen moeten taxiën al geruime tijd een grondige onderhoudsbeurt dienen te ondergaan.

Maar aan dit onderhoud is er al jaren zeer onvoldoende aandacht aan besteed, vandaar dat de KLM geen vracht meer wenst te vervoeren en wacht op het ingrijpen van de regering ter verbetering van het geheel. Het is onze eigen schuld en wederom het bewijs, dat we geen beleid weten te voeren en de hoofdreden dat er zoveel slecht gaat in dit land. Prioriteitstellingen zijn in veel gevallen helemaal verkeerd.  Geld voor de infrastructuur is er in onvoldoende mate of helemaal niet, maar we zitten wel constant te kletsen over het bouwen van een brug over de Corantijnrivier, en zullen die na de bouw voor dertig jaar overdragen aan een concessionaris die vermoedelijk door tolheffing goudgeld zal verdienen in de komende decennia.

Maar onze internationale luchthaven laten we al tijden verpieteren. Natuurlijk is het zo, dat de vorige regering van 2010 tot 2020 ook geen moer heeft gedaan ter verbetering van de JAP Luchthaven, maar dan had ook deze regering eerst moeten kijken hoe ze er zeer noodzakelijke verbeteringen aan zou kunnen brengen. Maar ook deze gasten hebben van prioriteitstellingen  geen kaas gegeten. De exporteurs  van met name groente en fruit  zullen nu zeker nadeel en groot verlies ondergaan door deze drastische KLM maatregel. Keerpunt is nu benieuwd wat voor rappe maatregels dit kabinet zal weten te bedenken, waardoor de KLM kan besluiten het vrachtvervoer te hervatten.

Prev
PREVIOUS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie