• woensdag 19 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Volleybalgoeroe Gary Ling is niet meer

| de ware tijd | Door: Redactie

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — Ongeloof, verrast, geschokt. Zo reageren familieleden, vrienden, kennissen en velen uit de volleybalgemeenschap op het nieuws dat goeroe Gary Ling hen dinsdagavond vrij onverwachts is komen te ontvallen. “Mijn neef Gary is er helaas niet meer”, bevestigt Kenneth Ling in gesprek met de Ware Tijd. “Hij is in een coma geraakt, waarbij zijn organen snel zijn uitgevallen.”

De oud-succescoach, die onlangs was geopereerd aan de linkerknie, kan volgens zijn oom worden getypeerd als iemand die altijd klaarstond voor zijn familie en vrienden. “Dat is waarschijnlijk de rode draad als je het aan anderen vraagt. Zijn

huis was altijd open voor iedereen. Gary was heel erg sociaal, leverde ook kosteloos eten aan bejaarden. Hij kon bij tijd en wijle ook grappig uit de hoek komen.”

Boost

Ling zegt zijn neef helaas niet te hebben meegemaakt tijdens zijn glorietijd bij Lyzecks vanwege zijn langdurige verblijf in Nederland. Het nieuws is hard aangekomen bij Robert Bakboord, één van de sleutelspelers tijdens de dominantie van Lyzecks onder leiding van Gary Ling.

Bakboord: “Ik heb indertijd een heel goede band gehad met oom Gary en we hebben hele mooie memories met hem samen. Het is sowieso een aderlating. Gary heeft een legacy.”

Hoewel Ling

niet meer zozeer was betrokken bij het volleybalgebeuren, is Bakboord van mening “dat mensen hem niet zijn vergeten”. “De dertien opeenvolgende kampioenschappen van Lyzecks onder zijn leiding zullen velen wel zijn bijgebleven. Gary is één van de iconen van wie je met trots mag zeggen dat hij volleybal in Suriname een mooie boost heeft gegeven. Het spel was subliem. Hij was er altijd en maakte geen grappen met zijn jongens. Zijn kookkunsten heeft hij nog tot de laatste dagen getoond.”

Geweldige sportman

Jennifer Bromet had dit niet zien aankomen. “Vreselijk, ongelofelijk. Gary heeft ons verrast boy. Erg triest”, stamelt de oud-speelster tevens ex-bestuurslid van Lyzecks. Zowel Bromet als Bakboord weet dat levenspartner Nelida en zoon Jamiel gebukt gaan onder het smartelijke verlies. Bromet: “Ik heb Nelida vanmorgen even gesproken. Ze is kapot natuurlijk en hun zoon Jamiel ook.”

Ling was volgens Bromet “een geweldige man” vooral op sportgebied. “Hij heeft Lyzecks een heleboel kampioenschappen bezorgd en natuurlijk zijn culinaire kant niet te vergeten. Altijd lekker op en top. Binnen Lyzecks was hij een icoon. Als je de naam Gary Ling noemde, wist iedereen meteen ‘oh ja, Lyzecks toch?’ Goede en bekwame coach/trainer. Als Lyzecks weer kampioen werd, was het traditie dat de afterparty thuis bij hun werd gevierd met de BB met R van Gary natuurlijk.”

“Een strijder, kampioen, Lifetime Achievement Award Person is ons voorgegaan”, benoemt voorzitter Lionel Blokland van de Surinaamse Volleybalbond enkele karakteristieken. “We zullen de mooie momenten blijven koesteren. We condoleren namens het bestuur zijn vrouw Nelida, zoon Jamiel, de Lyzecks-familie en ook de hele Surinaamse volleybalgemeenschap.”

| de ware tijd | Door: Redactie