• woensdag 17 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MEERDERE COCAÏNEVANGSTEN IN CARIBISCH GEBIED

| united news | Door: Redactie

Het Nederlandse stationsschip Zr.Ms. Groningen heeft de laatste tijd de handen vol aan drugsoperaties. | Beeld: KONINKLIJKE MARINE | Auteur: Armand Snijders.

De Nederlandse en Amerikaanse kustwacht hebben recentelijke bij afzonderlijke operaties de drugsmaffia in het Caribisch gebied forse klappen toegebracht. In totaal werd 2.177 kilo cocaïne onderschept en werden dertien verdachten aangehouden.

De bemanning van het Nederlandse stationsschip Zr.Ms. Groningen kwam op 16 mei in actie nadat een maritiem patrouillevliegtuig van de Kustwacht twee verdachte zogeheten go-fasts had gesignaleerd in de Caribische Zee, niet ver van de kust van Venezuela, nabij de haven van Puerta Cabello. Daarop zetten ze snelle onderscheppingsboten

in.

De smokkelaars gaven zich echter niet zomaar over. Dat gebeurde pas nadat er gerichte schoten waren afgevuurd op de buitenboordmotoren. De vier verdachten en in totaal 2177 kg cocaïne zijn overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. De drugs zijn inmiddels vernietigd en de verdachten worden in Amerika vervolgd. Deze onderschepping is pas enkele dagen geleden door de marine bekendgemaakt.

Het was de tweede keer in korte tijd dat de Nederlandse en Amerikaanse kustwacht samen optrokken tegen drugssmokkelaars.

Vorige week voelde de Nederlandse bemanning van een achtervolgingsboot zich genoodzaakt uit zelfverdediging het vuur te openen op smokkelaars, waarna hun bootje in brand vloog en

zonk. Drie vermoedelijke smokkelaars gingen overboord. De zoektocht naar de smokkelaars is inmiddels gestaakt opgeschort, zeggen de autoriteiten.

De Amerikaanse kustwacht maakte ongeveer tegelijkertijd bekend dat op 3 juni 245 kilo cocaïne is onderschept op een schip dat ruim honderd kilometer ten zuiden van St. Croix, (Amerikaanse Maagdeneilanden) voer. Bij het zien van het marineschip gooide de bemanning de balen drugs overboord en probeerde er vandoor te gaan. Maar kustwachtschip Heriberto Hernández wist het vaartuig tegen te houden en de negen mannen aan boord te arresteren. Die beweerden allemaal Venezolaans staatsburger te zijn. Ook werd in totaal 245 kilo drugs uit het water gevist.

De Heriberto Hernández bracht de negen gevangenen en de drugs over naar het nabijgelegen San Juan, Puerto Rico. Ook zij zullen in de Verenigde Staten worden berecht.

UNITEDNEWS

GERELATEERD AAN: DRIE VERMISTEN NA EXPLOSIE OP DRUGSBOOT BIJ CURAÇAO

| united news | Door: Redactie