• donderdag 30 March 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VOLDOENDE BRANDSTOF, GEEN REDEN VOOR PANIEK

| dagblad de west | Door: Redactie

Brandstofbehoefte tussen 4000-5000 barrels per dag

Het afgelopen weekend, vormden zich enorme files bij de diverse GOw-2 pompstations. Door het sluiten van brandstofstations van Sol en Shell waren slechts GOw-2 en Rubin open. Annand Jagessar, directeur Staatsolie, heeft onlangs tegenover een lokaal medium verklaard, dat er genoeg brandstof is om de samenleving te kunnen voorzien. Automobilisten hebben per dag aan brandstof een behoefte die tussen de 4000 – 5000 barrels per dag ligt. Volgens Jagessar, kan de raffinaderij ongeveer 2000 barrels per dag produceren aan gasoline.

Doordat er een behoorlijke voorraad opgeslagen is aan gasoline en diesel, kan Staatsolie de markt voor

de komende periode goed voorzien. Vervolgens zei Jagessar dat er een overmachtsituatie is ontstaan, omdat er een beperkt aantal GOw-2 pompstations zijn en de overige stations gesloten waren. “Er is geen zekerheid dat GOw-2 voor wat betreft de prijs van brandstof veel goedkoper is, omdat het moment waarop de prijs wordt bepaald die verschillend is.

Als SOL  en Rubin hun voorraad een paar weken eerder hebben ingekocht, was de wereldmarktprijs anders, in vergelijking met de voorraad die GOw-2 kort daarna had aangeschaft”, aldus Jagessar. Min of meer wordt dezelfde formule gebruikt om de prijs voor brandstof te kunnen bepalen. De reden waarom GOw-2  iets goedkoper is, komt doordat er geen extreme  transportkosten bijkomen, waardoor dat een prijsverschil veroorzaakt. Jagessar benadrukte, dat de staat geen schulden heeft bij Staatsolie op brandstof, omdat die direct worden verrekend met de dividendtegoeden van de overheid.

Er wordt voldoende diesel geproduceerd, maar er zijn exportverplichtingen, waaraan het bedrijf zich moet houden, om de deviezen te kunnen verdienen, zodat de productie elementen voor de raffinaderij in het buitenland gekocht kunnen worden. “Ondanks de hoeveelheid die Staatsolie per dag kan produceren aan gasoline, is er geen behoefte om de raffinaderij verder uit te breiden. Het is een machinale business, waar er veel tijd en geld in gestopt moet worden en waarbij de marges beperkt zijn. Daarom is het verstandiger om in de toekomst olie te importeren, wanneer het iets beter gaat in het land”, aldus Jagessar.

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie