• maandag 08 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vicepresident Brunswijk: “Uitblijven bundeling Afro-Surinamers oorzaak achterstand binnenland”

| dagblad suriname | Door: Redactie

Het uitblijven van een bundeling van Afro-Surinamers is volgens vicepresident Ronnie Brunswijk een van de oorzaken van de achterstandspositie van het binnenland. “Ik heb daarom vaker geroepen voor die bundeling van de nazaten van de tot slaaf gemaakten, maar mensen trekken hun eigen conclusies.” Zo sprak de vicepresident tevens de leider van de ABOP voor de aanvang van de recent gehouden reguliere Raad van Ministers vergadering. 

Brunswijk uitte kritiek op de invoering van het landelijk evenredigheidsstelsel. Volgens hem zijn de voorzieningen en middelen van het land niet goed verdeeld. Brunswijk vreest dat politieke partijen met het nieuwe kiesstelsel niet meer naar

de verre dorpen gaan en zich niet meer zullen bekrompen om de bewoners van het binnenland. “De problemen in de districten zijn heel groot. De bewoners van het binnenland zijn gewend om drie keer meer te betalen voor goederen in vergelijking met Paramaribo en Wanica”, sprak Brunswijk.

Verhuizen

Brunswijk gaf aan dat, omdat de problemen in het land zo groot zijn, mensen ervoor kiezen om te verhuizen. Volgens hem vertrekken mensen in het achterland naar Guyana en Brazilië om werk te zoeken. Hij  stoort zich enorm als wordt gezegd dat iedereen in Suriname gelijk is. De ongelijkheid is volgens hem te groot.

De prijzen in het binnenland baren de vicepresident ook zorgen.

“In het binnenland betalen de mensen driemaal zoveel voor goederen die wij in de stad gebruiken. Zeg maar een zak rijst dat naar het binnenland moet. De prijs wordt bepaald aan de hand van de transportkosten naar het gebied. De gasoline, het sjouwen, alles wordt meegerekend. De overheid moet een manier zoeken om deze extra kosten op zich te nemen. De prijzen moeten op hetzelfde niveau zijn als in Paramaribo. Wij zijn bezig om een studie uit te voeren, maar wij zijn er niet uit”, sprak Brunswijk. 

Het prijzenbeleid is een enorm zorgpunt voor de regering. Tot nu toe is gebleken dat de Economische Controle Dienst niet opgewassen is tegen prijsopdrijvingen in het land. De samenleving moet het doen met hoge prijzen in de winkels. Zowel binnen de regering als ook in de samenleving is er kritiek op het prijzen- en importbeleid in de afgelopen jaren. De tweede man van het land gaf eerder aan, dat hij zich ernstig zorgen maakt over de hoge prijzen.  

| dagblad suriname | Door: Redactie