• dinsdag 05 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VES INZICHT 55 | VOORUITZIENDE BLIK OP SURINAME’S ENERGIEMARKT – EEN VOORSPELLING MET EFFECT

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Fernando C. Hernandez, directeur van Hernandez Analytica.

Het doen van marktvoorspellingen en het anticiperen op energieontwikkelingen kan uitdagend zijn, zelfs voor ervaren industrie-experts zoals Fernando C. Hernandez, directeur van Hernandez Analytica. Het risico op mislukking kan de reputatie van een expert aantasten.

Toch wist Hernandez in 2020 met zijn Forbes-artikel “New Offshore Oil Supplies Complicate OPEC’s Stabilization Efforts” precies de ontwikkelingen te voorspellen die Suriname zouden transformeren tot een opkomende grootmacht op het gebied van olie en gas.

Opmerkelijk genoeg hebben Total Energies en Apache onlangs een definitieve investeringsbeslissing (FID) genomen ter waarde van miljarden dollars voor het GranMorgu-project in Suriname’s offshore

Blok 58. Dit is dezelfde regio waarop Hernandez in zijn analyse de nadruk legde. De FID-markering plaatst Suriname nu direct op de radar van OPEC, dat eerder al belangstelling toonde voor buurland Guyana vanwege de exponentiële groei in bbp en offshore-olieproductie. GranMorgu versterkt die concurrentiepositie.

Gedreven door zijn overtuiging in de voorspelde ontwikkelingen reisde Hernandez naar Paramaribo om persoonlijk President Chan Santokhi van Suriname te ontmoeten, nog voordat de definitieve investeringsbeslissing was genomen. Hernandez verklaart: “Sommigen volgen het geld; ik volg de geologie. Dat bracht mij naar Suriname.” Tijdens dit bezoek ontmoette hij ook de president van Guyana, Irfaan Ali, zoals

beschreven in de “Journal of Petroleum Technology.”

Gevraagd naar zijn motivatie om zich in 2020 op Suriname te richten, antwoordde hij: “Het komt allemaal neer op gedeelde geologische kenmerken met Guyana, zoals het rijke Stabroek Blok van ExxonMobil, dat aansluit op Suriname’s Blok 58.”

In 2020 werden in Blok 58 drie grote ontdekkingen gedaan, met enkele van wereldklasse qua koolwaterstofreserves. De daaropvolgende ontdekking van ExxonMobil in Suriname’s Blok 52, grenzend aan Blok 58, bevestigde zijn analyse over de regio. Hernandez voegt toe: “ExxonMobil onderzocht duidelijk beide landen, en ik volgde hun stappen nauwgezet.”

Hoewel Guyana nog geen formele uitnodiging heeft ontvangen om zich bij OPEC aan te sluiten, neemt het actief deel aan relevante bijeenkomsten, wat de groeiende invloed van het land benadrukt. Vicepresident Bharrat Jagdeo van Guyana heeft echter aangegeven dat het land geen interesse heeft in toetreding tot OPEC. De snelgroeiende productie van Guyana, die naar verwachting binnenkort de grens van een miljoen vaten per dag zal bereiken, kan inderdaad een uitdaging vormen voor OPEC’s stabilisatiebeleid, zoals door Hernandez voorspeld.

Hernandez concludeerde in zijn artikel dat Guyana en Brazilië vooraanstaande olieproducenten in de regio zouden worden, met Suriname als opkomende speler, wat de balans voor OPEC verder zou verstoren. Deze visie lijkt inmiddels werkelijkheid te worden. Hij besluit: “Terwijl ontwikkelde landen blijven decarboniseren, zullen ontwikkelings landen, zoals de genoemde Zuid-Amerikaanse naties, de hydrocarbon-kloof opvullen en zo de energiemarkt herstructureren voor dit en het komende decennium.”

UNITEDNEWS|ECONOMIE

 

| united news | Door: Redactie