• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vers pakket roti

| de ware tijd | Door: Redactie

DE NEDERLANDSE SUPERMARKTKETEN Albert Heijn (AH) vindt de kritiek vanuit vooral de Nederlands-Surinaamse hoek onder meer op social media op het vers pakket ‘Surinaamse roti’ terecht en wijzigt de naam in roti. Het bedrijf zegt tegen de redactie van het nieuwsjournaal ‘Editie NL’ van de televisiezender RTL: “Online zie je dat al, maar het aanpassen van de verpakking  duurt wat langer. Tot die tijd ligt het huidige vers pakket nog in het schap”.

Door de ingrediënten sperziebonen, prei, rode paprika, winterpeen, zoete aardappel en gedroogde tomaat doet de supermarkt inbreuk aan de authenticiteit van de roti, zoals die in Suriname meestal

wordt bereid. Opgemerkt moet worden dat in sommige zogenoemde ‘toko’s in Nederland, waar voornamelijk exotische producten worden verkocht, al jaren de kouseband is vervangen door sperziebonen. De Surinaamse toko’s houden zich wel aan het bekende recept.

Er worden producten ingevoerd waarbij de samenstelling op de verpakking wordt vermeld in een taal die Surinamers niet kennen

‘Editie NL’ heeft ook supermarktketen Jumbo, die eveneens een maaltijdpakket ‘Surinaamse roti’ verkoopt, om een reactie gevraagd. Het bedrijf zegt dat vers pakketten zijn geïnspireerd op bekende recepten, maar soms afwijken van het traditionele recept. “Het land dat staat vermeld op zo een pakket is bedoeld om

klanten waar nodig een smaakrichting te geven”, verklaart Jumbo.

In Nederland staan bij elk product op de verpakking duidelijk leesbaar in het Nederlands de ingrediënten, voedingswaarden en productie en/of verval- of houdbaarheidsdatum en of het product Europees is gecertificeerd. Over het algemeen staat de Surinaamse consument onverschillig tegenover wat die eet.

Het is bekend dat veel landbouwers in Suriname niet letten op de toegestane hoeveelheid chemicaliën bij het telen voor lokale consumptie, maar dat wel doen als het om export, onder meer naar Nederland, gaat. Hoewel, soms wordt ook bij dit laatste de hand gelicht, maar die producten worden meestal door de Nederlandse autoriteiten tijdig ontdekt en tegengehouden.

Opeenvolgende Surinaamse regeringen beloven te zullen letten op welke pesticiden (mogen) worden ingevoerd en op de toegestane hoeveelheden bij gebruik, maar dit blijken telkens weer dit loze beloften zijn. Helaas moet worden geconstateerd dat ook bij importproducten het nogal mis gaat. Recent nog heeft de Ware Tijd gewezen op de verkoop van al maanden vervallen producten, waarbij leverpastei als voorbeeld werd genoemd.

Er worden producten ingevoerd waarbij de samenstelling op de verpakking wordt vermeld in een taal die Surinamers niet kennen. Ook hierop is vaker gewezen. Surinamers moeten leren om dit soort producten te laten staan.

Lokaal geproduceerde melk- en melkproducten worden niet goed afgekoeld waardoor mensen onbewust bedorven waar kopen. Dit komt onder meer omdat winkeliers uit besparingsoverweging de koelingsapparaten ’s nachts uitschakelen. De schappen staan ook vol met flesjes kokosolie en kowru dresi. De vraag is of deze producten zijn goedgekeurd door een autoriteit, bijvoorbeeld op houdbaarheid en hoe verantwoord het is ze te gebruiken. Kortgeleden nog heeft de Ware Tijd in het commentaar de retorische vraag gesteld of de Economische Controledienst doet waarvoor ze is ingesteld.

| de ware tijd | Door: Redactie