• vrijdag 01 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Verkenner Plasterk heeft meer tijd nodig

| dagblad suriname | Door: Redactie

Verkenner Ronald Plasterk heeft meer tijd nodig om de vormen van een nieuw kabinet in beeld te krijgen. Na een eerste ronde gesprekken met partijleiders volgt een nieuwe reeks. Bezien moet worden of partijen uit water bij de wijn willen doen. Er wordt vooral gekeken naar de PVV, VVD, NSC en BBB. Rond 11 december verwacht Plasterk zijn eindverslag klaar te hebben.

’Kleutergedrag’, zo beschreef Joost Eerdmans van JA21 vrijdag de obstakels die Wilders, Yesilgöz, Omtzigt en Van der Plas de afgelopen week voor elkaar opwierpen. Yesilgöz (VVD) wil ondanks wat rumoer in haar achterban hoogstens een rechts kabinet gedogen vanuit

de Tweede Kamer.

Pieter Omtzigt (NSC) wil meer zekerheid over de vermeende mildheid van Wilders alvorens hij aan een onderhandelingstafel wil aanschuiven. Van der Plas opperde een ’manifest’ om de kiftende partijen nader tot elkaar te krijgen. 

‘Optimistisch’ gestemd

Verkenner Plasterk grijpt volgende week aan voor vervolggesprekken. Volgens hem hebben fractieleiders ‘bouwstenen’ aangedragen die hem ’optimistisch’ stemmen. Met een deel van hen wil hij daarover doorpraten. De verwachting is dat Plasterk de hoofdrolspelers in wisselende samenstelling aan tafel zet. Hij gaat op zoek naar beweegruimte, maar her en der zijn hakken behoorlijk diep in het zand gedreven.

Veel partijleiders zien wel logica in de

combinatie PVV, VVD, NSC en BBB, bleek afgelopen week. In de Tweede Kamer zouden deze vier een ruime meerderheid hebben, in de senaat niet. Volgens de partijleiders hoeft dat geen obstakel te zijn. Zij zien een kabinet over rechts als een logische uitkomst van de verkiezingen.

| dagblad suriname | Door: Redactie