Vaste ophaaldagen, toch wordt vuil dag(en) van tevoren geplaatst
| dagblad suriname | Door: Redactie
Ondanks de aangepaste ophaaltijden van twee uur ‘s middags tot negen uur in de avond, zetten sommige mensen hun afval een dag of zelfs dagen van tevoren op straat. Dit veroorzaakt onhygiënische omstandigheden, stank, een toename van vliegen en vervuiling doordat dieren aan de vuilniszakken scheuren. Deze handelingen van vele gezinnen in verschillende buurten roepen vragen op over de bewustwording van de gemeenschap, mogelijke belemmeringen en de noodzaak van verantwoordelijkheid bij individuele huishoudens.
Ophaaltijden
Hoewel de ophaaltijden al jaren hetzelfde zijn, lijkt er een gebrek aan bewustwording te zijn bij sommige bewoners. Het is misschien raadzaam na te gaan waarom dit probleem
Opslagruimte
Het kan voorkomen dat mensen, vanwege beperkte opslagruimte thuis, hun vuilnis eerder buiten zetten. Of is het simpelweg te wijten aan onbewustheid
Het voortijdig plaatsen van huisvuil op straat, vanaf de ochtend of zelfs dagen achter elkaar, blootgesteld aan de hete zon of zware regen, leidt tot aanzienlijke overlast en een toename van vliegen. Het risico op dieren die het vuil openscheuren draagt bij aan milieuvervuiling, aangezien de overblijvende resten aan de kant van de weg zelden worden opgeruimd, zowel door de betrokken burgers als door de vuilophaaldienst. Hierdoor raken ook riolen verstopt, wat tijdens de regentijd logischerwijs leidt tot nadelige gevolgen zoals wateroverlast.
Surinaamse huishoudens bestaan veelal ook uit meer dan één gezin, wat resulteert in een verdubbeling van de dagelijkse hoeveelheid vuil. “Men weet dat de vuilophaal 2 keer per week is”. “Een gezin heeft niet zoveel vuil dat men onvoldoende opslagruimte heeft”, geeft de heer Gummels aan. Volgens hem kan een huishouden, indien zij meer vuil heeft, in het belang van hun eigen gezondheid een vuilbak of rek laten maken voor hun huis voor een betere opslag. “Het kost maar ongeveer SRD 4.000”, benadrukt hij.
Boetes en handhaving
Momenteel bestaan er nog geen boetes voor het te vroeg buitenzetten van vuilnis. Gesprekken over mogelijke wetgeving zijn gaande, maar er is nog niets concreets vastgesteld. Het implementeren van boetes kan een krachtig middel zijn om naleving van de regels te bevorderen, echter zou dat gefaseerd moeten gaan.
Dierenoverlast
Niet alleen honden, maar ook katten zijn nu een last en veroorzaken vervuiling door vuilniszakken open te scheuren. Het idee om bewoners te verplichten hoge vuilnisbakken of rekken te plaatsen, zodat de dieren niet aan de vuilniszakken scheuren, lijkt echter niet realistisch. “Rekken plaatsen is een persoonlijke aangelegenheid”, zegt Gummels. Naar zijn mening moet elk huishouden haar eigen verantwoordelijkheid kennen. “Als men er de noodzaak van inziet, moet men er gewoon investeren”, aldus de onderdirecteur Vuilophaal en Afvalbeheer.
SD
| dagblad suriname | Door: Redactie