• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vandaag is het Werelddierendag

| waterkant | Door: Redactie

Jaarlijks op 4 oktober wordt met Werelddierendag (ook: World Animal Day/Internationale Dag van het Dier) overal ter wereld stilgestaan bij de rechten van de dieren in onze samenleving.

De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Sint Franciscus van Assisi (4 oktober). Hij bekommerde zich om het lot van melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook planten en dieren.

Volgens de overlevering hield Franciscus ooit een preek voor dieren. Tegelijk hechtte hij grote waarde aan het behoren tot een groep gelijkgezinde gezellen, een broederschap, waarin men in elkaars noden en behoeften kan voorzien. Franciscus schreef aan het einde van zijn leven

een lofzang voor de natuur, het Zonnelied.  

Een dier is een meercellig, levend organisme dat in staat is om te bewegen en te reageren op zijn omgeving door middel van zintuigen. De wetenschappelijke naam voor dieren is Animalia. Hoewel mensen ook onder de Animalia vallen, wordt met het woord dier vaak een niet-menselijk wezen bedoeld. Bijna alle dieren zijn in staat om zelfstandig te bewegen. Hierbij gebruiken ze energie, die verkregen moet worden uit voedsel.

Het lichaam van een dier bestaat uit verschillende weefsels, zoals spieren, botten en bindweefsel. De spons is hierop echter een uitzondering, maar behoort wel tot de

Animalia. Sommige dieren planten zich voort door middel van paring, maar er zijn ook dieren die in staat zijn om zich zonder seks voort te planten.

Er zijn veel soorten dieren, die vaak zijn opgedeeld in stammen, zoals de Chordata, waar de gewervelde dieren toe behoren. Deze stammen zijn vaak weer opgedeeld in klassen, orden en families. Een kat hoort bij de familie Felidae, oftewel de katachtigen.

Sinds de jaren zestig grijpt men Dierendag steeds meer als een Dag voor dierenrechtenactivisme aan. Dierenrechtenactivisme is een vorm van activisme met als doel betere dierenrechten. Dierenrechtenactivisme kan variëren van het schrijven van betogen tot demonstreren en het (illegaal) bevrijden van dieren uit fokkerijen.

| waterkant | Door: Redactie