• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Vakcentrale UvAV gaat strijd OWOS fysiek ondersteunen

| starnieuws | Door: Redactie

De politiefunctionaris van de Mobiele Eenheid die de leiding had ter plekke was compleet gemaskerd. De werknemers hadden er moeite mee om met hem te communiceren. (Beeld: Sun Web TV)

 

 

 

 

De Unie van Assertieve Vakbonden (UvAV) heeft besloten de strijd van OWOS, de bond bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS), over te nemen vanaf vandaag. Ook zal er fysiek ondersteuning worden gegeven. De jongste vakcentrale is niet te spreken over het politiegeweld en machtsvertoon tegen de werknemers. De handelingen van de politie bij de energiecentrale aan de Saramaccastraat worden afgekeurd.

 

Afgekeurd wordt dat de politie zwaargewapend met wapenstokken en zware wapens,

waaronder machinegeweren op burgers die ongewapend zijn, wordt afgestuurd. "Alsof men te maken had met zware criminelen in de plaats van hardwerkende burgers die een bijdrage leveren aan de opbouw van ons land. Hierbij is niet nagelaten dat laffe leden van de sterke arm tot mishandeling van werknemers zijn overgegaan. Ook een vrouwelijke medewerker is niet bespaard gebleven", stelt de UvAV in een persbericht. Ook wordt de schoffering van journalist Jerrel Harderwijk, werkzaam voor DTV, afgekeurd. Benadrukt wordt dat er respect is voor het werk van de politie, maar het laffe gedrag van individuen binnen het korps wordt ten stelligste
afgekeurd.

 

Sinds 13 mei is de situatie bij de EBS ontregeld. De vakcentrale heeft ook interventie van president Chan Santokhi en De Nationale Assemblee gevraagd. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft een team van UvAV en OWOS ontvangen. De president vroeg echter meer tijd om tot een oplossing te komen. In een brief aan de president is op 5 juni te kennen gegeven dat de oplossing uiterlijk 7 juni gevonden moest worden. Op donderdag 6 juni werd de OWOS door de president ontvangen, waarbij er afspraken zijn gemaakt om tot oplossingen te komen. De situatie is echter verergerd.

 

De kwestie van de EBS is volgens de vakcentrale niet ingewikkeld. Deze is volgens de UvAV eenvoudig op te lossen, maar de wil hiertoe moet aanwezig zijn om deze te kunnen bewerkstelligen. De wijze waarop de politie heeft opgetreden tegen de werkers bij EBS, wordt gezien als een duidelijke aanval op de rechten van de vakbeweging. De dictatoriale houding van de directie bij EBS, waarbij vakbondsrechten met de voeten worden betreden is eveneens onacceptabel, wordt er benadrukt.

| starnieuws | Door: Redactie