• vrijdag 22 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TotalEnergies wil kosten beheersen; Suriname-project kan vertragen

| starnieuws | Door: Redactie

Het uitstellen van de eerste olie-ontwikkeling in Suriname is een optie voor Block 58-operator TotalEnergies. Kosten worden als fundamenteel gezien bij deze beslissing, zo vertelde Chief Executive Officer Patrick Pouyanne onlangs aan beleggers tijdens een winstconferentie over het vierde kwartaal van 2023.

Hij zei dat TotalEnergies er niet naar streeft de fouten van 2010 te herhalen, "door zich meer te laten leiden door volume dan door waarde, en dus de kosten te beheersen… je moet naar verschillende opties kijken."

Volgens Pouyanne wil TotalEnergies vier projecten sanctioneren: "Sépia 2, Atapu 2, Suriname en Kaminho."

"…we werken er heel duidelijk aan. Als ik moet kiezen,

geef ik er soms de voorkeur aan om uit te stellen. De olie zal niet verdwijnen. Dus als ik een project moet uitstellen, kunnen we even wachten", voegde hij eraan toe.

De ontwikkeling van TotalEnergies in Suriname heeft voor veel opschudding gezorgd. Het bedrijf zal waarschijnlijk tegen het einde van het jaar een ontwikkelingsplan indienen bij de Surinaamse regering. Er zijn ontwikkelingsstudies gestart. Het bedrijf verwacht in 2028 de eerste olie te kunnen produceren.

TotalEnergies heeft samen met APA 14 putten geboord in block 58 voordat de jackpot viel met Sapakara South en Krabdagu.

Op 13 september had Total plannen aangekondigd om 9

miljard dollar te steken in de Block 58-ontwikkeling om de enorme olievondsten te winnen die verborgen zijn in de Sapakara South- en Krabdagu-velden – bijna zo'n 700 miljoen vaten in totaal. In augustus zijn de taxaties afgerond. Dat cijfer is significant voor een eerste ontwikkeling. De olie-investeringen in Guyana bereikten dat niveau pas tot de derde ontwikkeling van ExxonMobil – Payara. Het eerste project kostte slechts 3,6 miljard dollar.

De reservoirs van Sapakara South en Krabdagu liggen tussen de 100 en 1.000 meter waterdiepte. Er zal gebruik worden gemaakt van een drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) met een capaciteit om 200.000 vaten per dag (b/d) te produceren, verbonden met onderzeese bronnen.

| starnieuws | Door: Redactie