• zaterdag 27 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TOTALENERGIES: KOSTENBEHEERSING CRUCIAAL, UITSTEL BLOK 58 PROJECT MOGELIJK.

| united news | Door: Redactie

Foto: Patrick Pouyanne, CEO TotalEnergies. | Bron: OilNow.gy

TotalEnergies, de operator van Blok 58, sluit niet uit dat de eerste olieontwikkeling in Suriname wordt uitgesteld. Kostenbeheersing speelt een cruciale rol in deze beslissing, zo verklaarde CEO Patrick Pouyanne tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers Q4 2023 aan investeerders op 7 februari.

Pouyanne benadrukte dat TotalEnergies de fouten uit 2010, toen “meer op volume dan op waarde werd gestuurd”, niet wil herhalen. “Het is daarom cruciaal om de kosten te beheersen… we moeten verschillende opties overwegen.”

TotalEnergies wil volgens Pouyanne vier projecten goedkeuren: “Sépia 2, Atapu 2, Suriname en Kaminho.” Hij voegde toe: “We

werken er duidelijk aan. Mocht ik moeten kiezen, dan stel ik soms liever uit. De olie verdwijnt niet. Dus als we een project moeten uitstellen, kunnen we even wachten.”

 

De ontwikkeling van TotalEnergies in Suriname wekt veel belangstelling. Naar verwachting zal het bedrijf tegen het einde van het jaar een ontwikkelingsplan indienen bij de Surinaamse regering. Haalbaarheidsonderzoeken zijn gestart en het bedrijf verwacht de eerste olie in 2028 te produceren.

Op 13 september kondigde Total plannen aan om 9 miljard USD te investeren in de ontwikkeling van Blok 58 om de enorme oliereserves in de velden Sapakara South en Krabdagu (in totaal

ongeveer 700 miljoen vaten) te exploiteren. De taxaties werden in augustus afgerond. Dit bedrag is aanzienlijk voor een eerste ontwikkeling. In Guyana bereikten olie-investeringen pas bij het derde project van ExxonMobil, Payara, dit niveau. Het eerste project kostte slechts 3,6 miljard USD.

De reservoirs Sapakara South en Krabdagu liggen op waterdiepten tussen de 100 en 1.000 meter. Er zal gebruik worden gemaakt van een Floating Production, Storage and Offloading (FPSO) vessel met een productiecapaciteit van 200.000 vaten per dag (bpd), verbonden met onderzeese putten.

ENERGY

 

 

 

| united news | Door: Redactie