• zaterdag 18 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Toekomstige olieopbrengsten voor Suriname geanalyseerd

| dagblad suriname | Door: Redactie

Bij het controleren van de scenario’s voor de mogelijke inkomsten uit olieproductie voor Suriname, zijn er enkele aspecten om in overweging te nemen om te verifiëren of de berekeningen en aannames kloppen en of er belangrijke elementen over het hoofd worden gezien.

Controle van berekeningen en aannames

1. Olieproductie in barrels:

   – De berekening van de totale olieproductie van 912.500.000 barrels over vijf jaar (500.000 barrels per dag) lijkt correct te zijn, mits de productie inderdaad op dit niveau gehandhaafd kan worden.

2. Bruto-opbrengst in US dollars:

   – Met een gemiddelde olieprijs van $50 per barrel, is de berekende bruto-opbrengst van $45.625.000.000 correct.

3. Royalty inkomsten:

   –

De royalty van 6,25% is toegepast op de bruto-opbrengst en komt uit op $2.851.562.500, wat op basis van de gegeven cijfers klopt.

4. Winst olie- en winstbelasting uit olieproductie:

   – Het klopt dat 75% van de inkomsten wordt gebruikt voor kosten, waardoor 18,75% als winst-olie overblijft.

   – De berekende winstbelasting van 36% over de winst-olie is juist en komt uit op $3.079.687.500.

5. Winst-aandeel Staatsolie:

   – Het aandeel van 20% van de nettowinst voor Staatsolie komt op $1.095.000.000. Dit lijkt te kloppen volgens de berekende cijfers.

6. Totaal voor Suriname:

   – De som van de inkomsten uit royalty’s, winstbelasting en het netto winst-aandeel van Staatsolie komt uit

op $7.026.250.000, hetgeen correct is op basis van de bovenstaande berekeningen.

Mogelijk gemiste elementen:

– Vergunningen en contract veranderingen: Veranderingen in contractvoorwaarden, politieke risico’s, of wijzigingen in royaltytarieven kunnen de werkelijke opbrengsten beïnvloeden.

– Volatiliteit in olieprijzen: Hoewel $50 als constante prijsaannames wordt gehanteerd, kan volatiliteit in de markt (fluctuaties in de olieprijs) aanzienlijke impact hebben op de werkelijke opbrengsten.

– Uitdijende kosten: De aannames rondom operationele en kapitaalkosten kunnen afwijken, vooral als infrastructurele of milieu-uitdagingen kosten opdrijven.

– Macro-economische invloeden: Wisselkoersschommelingen, inflatie en andere macro-economische factoren kunnen de nettorendementen beïnvloeden.

– Langdurige impact van investeringskosten: De aanname dat alle investeringskosten in vijf jaar zijn terugbetaald, bespreekt niet wat er gebeurt als deze kosten langer doorwerken.

Zorgvuldige herziening van aannames, voortdurende marktanalyse en aanpassingen op basis van beleids- en economische factoren zijn essentieel om de nauwkeurigheid en relevantie van de prognoses te waarborgen.

| dagblad suriname | Door: Redactie