• zondag 24 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Karel Eckhorst onderhandelt namens Suriname met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).Beeld Jason Andrew

Suriname wacht op vijfde storting IMF-gelden

| suriname herald | Door: Redactie

Momenteel bevindt een missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zich in Suriname voor de vijfde evaluatie van het herstelprogramma. Deze reguliere evaluatie wordt verwacht voor eind maart te zijn afgerond, met positieve verwachtingen volgens Karl Eckhorst, de Surinaamse onderhandelaar bij het IMF. De missie omvat zowel technische als beleidsgerichte aspecten.

Foto: Karel Eckhorst onderhandelt namens Suriname met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).Beeld Jason Andrew

De komende week zullen de gesprekken op beleidsniveau plaatsvinden met de beleidsmakers van het land. Na deze gesprekken is het doel om tot een ‘staff level agreement’ te komen, een overeenkomst die aangeeft dat de regering de tijdens
de beleidsmissie gemaakte afspraken gaat implementeren.


In een interview met ABC Radio deelde Eckhorst mee dat bepaalde aspecten prioriteit vereisen. Hij verwacht dat tegen eind maart de raad van bestuur van het IMF de volgende tranche aan begrotingssteun voor Suriname zal goedkeuren.

Eckhorst is optimistisch over de voortgang van de economie, met de prognose dat de inflatie tegen het einde van 2024 onder de 15 procent zal dalen. Voorheen stond de inflatie op ongeveer 60 procent.

Momenteel is de inflatie gedaald naar 30 procent, wat volgens Eckhorst een positieve ontwikkeling is. Hij is ook tevreden over de ontwikkelingen op het gebied van

wisselkoersen. Er zijn momenten waarop de koers onder de 37 Surinaamse dollar voor een Amerikaanse dollar daalt, wat wijst op een stabiliteit die al enkele maanden aanhoudt. Eckhorst benadrukt het doel om de inflatie uiteindelijk onder de 10 procent te brengen.

Zodra de inflatie en wisselkoersen stabiliseren, zal er een merkbare verbetering in de koopkracht optreden. Tijdens de vierde evaluatie ontving ons land aanzienlijke kritiek vanwege de gebrekkige uitvoering van het sociale beleid. Desondanks werd er uiteindelijk US$ 52 miljoen overgemaakt naar Suriname. Deze fondsen dragen bij aan het stabiliseren van de wisselkoers en het handhaven van een adequate deviezenreserve.

Anastacia Guscina, de leider van de IMF-delegatie, benadrukte dat het sociale programma zorgvuldig voorbereid moet zijn om de impact op de meest kwetsbaren te verzachten, wat geen onderwerp van discussie meer zou moeten zijn. Er wordt verwacht dat hierin verbeteringen zullen worden doorgevoerd.

 

| suriname herald | Door: Redactie