SURINAME TREKT INVESTERINGEN AAN, TERWIJL NIGERIA ACHTERBLIJFT IN DE OLIESECTOR
| united news | Door: Redactie
Bron: Business Day Pro
Nigeria, Afrika’s grootste olieproducent, worstelt om investeringen in zijn energiesector aan te trekken, terwijl Suriname, een klein land in Zuid-Amerika, juist aanzienlijke interesse geniet van TotalEnergies, een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld.
Suriname, met een bevolking van slechts 600.000 en een bruto binnenlands product (bbp) dat minder dan 1% van dat van Nigeria bedraagt, heeft recentelijk grote offshore olievoorraden ontdekt. Deze vondsten positioneren het land als een rijzende ster op de wereldwijde energiemarkt, mede dankzij gunstige investeringsvoorwaarden. Nigeria daarentegen moet vechten tegen opstanden, vijandige gemeenschappen en een zwakke uitvoering van fiscale en regelgevende overheidsmaatregelen om de aandacht
Volgens onderzoek van BusinessDay heeft TotalEnergies zijn belofte waargemaakt door een definitieve investeringsbeslissing (FID) te nemen voor een olie- en gasproject van meer dan $10 miljard in Suriname, het eerste grootschalige offshore-project van het land. Dit project bevindt zich in blok 58, ongeveer 140 kilometer voor de kust, en heeft naar schatting 700 miljoen vaten winbare olie in de Gran Morgu-velden, gelegen naast de gigantische olievondst van Exxon Mobil in buurland Guyana.
Patrick Pouyanné, voorzitter en CEO van TotalEnergies, verklaarde: “Gran Morgu, gelanceerd slechts een jaar na de evaluatiefase, past perfect binnen onze strategie om de marktintroductie te
Staatsolie schat dat de olie- en gasreserves van Suriname tussen de $16 miljard en $26 miljard kunnen opleveren, een bedrag dat ver uitstijgt boven het huidige bbp van $4,34 miljard van het land. De eerste oliewinning uit het Gran Morgu-veld staat gepland voor begin 2028, waarbij gebruik wordt gemaakt van een drijvend productie-, opslag- en overslagplatform (FPSO) dat tot 220.000 vaten olie per dag kan verwerken.
Voor TotalEnergies is het project in Suriname onderdeel van een bredere strategie gericht op olieprojecten met lage kosten en een minimale CO2-uitstoot. De olie zal voor minder dan $20 per vat worden geproduceerd, terwijl het bedrijf streeft naar een maximale uitstoot van 18 kg CO2-equivalent per vat bij nieuwe projecten.
Terwijl Suriname bloeit, blijft Nigeria achter. Onderzoek van BusinessDay toont aan dat de kosten voor de productie van ruwe olie in Nigeria hoog zijn vergeleken met andere landen zoals Saoedi-Arabië, Irak en Iran, waar de kosten aanzienlijk lager liggen. In Nigeria bedragen de productiekosten per vat gemiddeld $48,71, wat het land een van de duurste olieproducenten ter wereld maakt. Ter vergelijking: Saoedi-Arabië produceert olie voor slechts $2 tot $8 per vat, dankzij enorme olievelden en lage ontginningskosten.
Een belangrijke reden voor de hoge productiekosten in Nigeria is de aanhoudende onzekerheid. De beveiliging van olie-installaties wordt door veel operators als ontoereikend beschouwd, ondanks het belang van olie voor de nationale inkomsten. Milities ontvoeren regelmatig oliearbeiders en saboteren pijpleidingen, vaak met de medeplichtigheid van overheidsfunctionarissen en veiligheidspersoneel.
Mele Kyari, CEO van de Nigerian National Petroleum Company (NNPC), gaf aan dat de hoge kosten van olieproductie in Nigeria voornamelijk te wijten zijn aan de onveiligheid en andere problemen. “Insecurity verhoogt de kosten van productie,” verklaarde Kyari tijdens een lezing aan de Obafemi Awolowo University in Nigeria.
Hoewel Nigeria Afrika’s grootste olieproducent blijft, hebben sabotage en oliediefstal de onshoreproductie ernstig belemmerd. Veel nieuwe projecten zijn daarom offshore gericht, waar de productie veiliger is, maar de kapitaalinvesteringen aanzienlijk hoger zijn.
UNITEDNEWS|ENERGY
| united news | Door: Redactie