• maandag 17 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname maakt zich klaar voor ontwikkeling traditionele geneeskunde

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Het is haast tijd om de natuurgeneeskunde uit de informele sfeer te halen, over te brengen naar de formele industrie en regelgeving daarover te maken. In dit kader heeft de stuurgroep Ontwikkeling Traditionele Medische Systemen Industrie (OTMSI), een werksessie gehouden waarbij verschillende actoren bijeen zijn gekomen om te praten over hun bevindingen over de Wet Ontwikkeling Traditionele en Integratieve Medische Systemen Industrie (OTIMSI), meldt de regering via de Communicatie Dienst Suriname. Dit heeft woensdag plaatsgevonden in de conferentiezaal van De Nationale Assemblée.

Steve Silos is de voorzitter van stuurgroep OTMSI en zegt dat de natuurgeneeskunde industrie over aanzienlijke potentie beschikt

en dat het bewustzijn over de natuurgeneeskunde wereldwijd groeit. Door hoogwaardige natuurgeneeskundige zorg te bieden kan Suriname haar economische basis diversifiëren en tegelijkertijd de gezondheid van de samenleving versterken. “Het nauwkeurig verruimen van gezondheidszorgmogelijkheden draagt bij tot het verbeteren van welzijnsbeleving die zich vertaalt in een verbeterde welvaart voor iedereen”, stelt Silos.

Volgens president Chandrikapersad Santokhi is er de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt in Suriname op het gebied van traditionele geneeskunde. Honderden medicinale planten zijn geïdentificeerd en geregistreerd en wordt er een website ontwikkeld om de rol te documenteren. De focus ligt nu op het voorbereiden van wetgeving om deze

traditionele geneeswijzen te ondersteunen. Loreen Jubitana, directeur van het directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS), zegt dat de ontwerpwet een belangrijk fundament vormt voor de duurzame ontwikkeling van de traditionele en integratieve medische industrie in het land. “In elke regio van Suriname zijn er mensen die zich bezighouden met traditionele geneeskunde, en het is tijd om deze industrie van de informele naar de formele sector te brengen”, laat ze optekenen.

Het ministerie van ROS wil een rol spelen bij het verzamelen van gegevens over traditionele medische systemen in verschillende regio’s. Districtscommissariaten kunnen ondersteuning bieden bij administratieve en logistieke aspecten, zoals het invullen van registratieformulieren voor traditionele geneeskunde. Ze kunnen ook dienen als centrale hubs voor informatie en materiaal met betrekking tot de traditionele medische sector in de districten. Het ontwikkelen van de traditionele en integratieve medische systemen industrie is in het belang van iedereen. Directeur Rakesh Gajadhar Sukul, van het ministerie van Volksgezondheid, zegt dat wetgeving en regelgeving belangrijk zijn om dit gedeelte van de zorg te superviseren, omdat de samenleving ook beschermd moet worden tegen mensen die zich voor gaan doen als traditioneel genezer.

Volgens minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, kan de traditionele geneeswijze een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid en welzijn van de bevolking, alsook de economische weerbaarheid van Suriname. “Er zijn nog veel aspecten die onderbelicht zijn in onze buitenlandse politiek, maar wij willen dit aspect positioneren als een centrum voor traditionele medische systemen en medisch toerisme”, stelt de bewindsman. President Santokhi meent dat zowel de juridische als economische erkenning van de traditionele medische sector belangrijk is. Het staatshoofd legt ook de nadruk op het waardevolle potentieel van Surinaamse medicinale planten en het belang van het behoud van deze kennis voor toekomstige generaties.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| de ware tijd | Door: Redactie