SURINAME EN PARTNERS BENADRUKKEN EXPLOITATIE OLIEVELDEN ONDANKS WERELDWIJDE DRUK
| united news | Door: Redactie
Er is wereldwijd oproepen om af te stappen van olie- en gasproductie nu landen worstelen met de klimaatcrisis, maar in het Caribisch gebied weergalmt een andere toon. De premier van Trinidad en Tobago, Keith Rowley, is daarover duidelijk: de olieproducerende landen zullen hun hulpbronnen blijven benutten.
Rowley sprak tijdens de openingsceremonie van de Guyana Energy Conference and Supply Chain Expo, maandag, in het Marriott Hotel in Georgetown. Hij zei dat Guyana, Suriname en Trinidad en Tobago niet zullen “terugdeinzen voor voordelige kansen.”
Zijn boodschap was helder: de kleine landen in het Caribisch gebied hebben het recht om hun hulpbronnen te exploiteren voor
“Tijdens deze periode van expansie zullen we investeren in en de productie van verschillende vormen van hernieuwbare energie uitbreiden,” zei Rowley.
Dit standpunt is niet nieuw. Tijdens de meest recente mondiale klimaatbesprekingen, COP28, werd overeengekomen dat landen geleidelijk zouden stoppen met het gebruik van schadelijke fossiele brandstoffen en hun uitstoot van broeikasgassen zouden verminderen. De landen in het Caribisch gebied geloven echter dat ze hun olie- en gasbronnen mogen exploiteren om drie belangrijke redenen: ze stoten minder uit dan ontwikkelde landen, ze hebben enorme ontwikkelingsbehoeften en ze zijn
Rowley stelde dat energie nodig is voor de ontwikkeling van de regio. Hij maakte duidelijk dat de Caribische landen hun hulpbronnen, inclusief olie- en gasreserves, zullen blijven benutten.
Carla Barnett, secretaris-generaal van de Caribische Gemeenschap (CARICOM), wees op het belang van energiezekerheid in de regio.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie