• zondag 28 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME DRINGT ER BIJ EXXON EN TOTALENERGIES OP AAN GASONTWIKKELINGEN TE COMBINEREN

| united news | Door: Redactie

Foto: Staatsolie-directeur Annand Jagesar | Bron: Yahoo! finance.

Staatsolie, het staatsoliebedrijf van Suriname, is begonnen met gesprekken met oliereuzen Exxon Mobil en TotalEnergies om gezamenlijke ontwikkeling van aardgasvelden te stimuleren die zich uitstrekken over de maritieme grenzen van Suriname en Guyana, zo vertelde het hoofd van het staatsoliebedrijf aan Reuters dinsdag.

De gesprekken die in een vroegstadium zijn begonnen, maken deel uit van de inspanningen van Suriname om buitenlandse investeringen in zijn energieproductie te vergroten en van het Zuid-Amerikaanse land een regionaal gascentrum te maken. De eerste grote olieproductie vanuit zee is ongeveer vier jaar verwijderd.

Ten westen van Suriname heeft een door Exxon

geleid consortium in Guyana de olieproductie snel opgevoerd tot ongeveer 650.000 vaten per dag (vbd). De groep is in gesprek met de Guyanese regering om nog niet ontgonnen gasvelden te ontwikkelen. Guyana heeft gezegd dat het wil dat de groep de velden exploiteert voor binnenlands gebruik en export, en een tweede stroom van inkomsten uit energie voor het land genereert.

Het consortium van Exxon heeft zes projecten in Guyana geschetst, waar het meer dan 11 miljard vaten aan winbare bronnen heeft bevestigd, voornamelijk voor de productie van lucratievere ruwe olie. Een zevende project zou het eerste van de groep kunnen zijn

dat zich voornamelijk richt op gas.

Twee van Exxon’s ontdekkingen in Guyana, die voornamelijk aardgas en gascondensaat bevatten, liggen in de buurt van twee Surinaamse velden waar TotalEnergies en APA Corp gas hebben gevonden, zei Staatsolie-directeur Annand Jagesar in een interview op de CERAWeek energieconferentie in Houston.

“We hebben met Total gesproken. Ze zien nog geen mogelijkheid om van Maka en Kwaskwasi (twee ontdekkingen voor de kust) een haalbaar project te maken. Door de exploraties van Guyana en Suriname te bundelen, kunnen we met onze projecten dat schaalvoordeel behalen”, zei Jagesar.

Verschillen in belastingen en andere fiscale voorwaarden tussen de twee landen zijn ook enkele van de uitdagingen die moeten worden aangepakt voordat er gezamenlijke gasontwikkeling kan plaatsvinden, zei hij. Woordvoerders van Exxon en TotalEnergies weigerden commentaar te geven.

Hoewel het eerste project in Suriname dat gepland staat om offshore-output te starten – TotalEnergies en APA’s Block 58 – in eerste instantie gericht zal zijn op olie, ziet het land zichzelf als een potentieel gascentrum voor de regio.

“Er is een golden lane,” zei Jagesar verwijzend naar een strook van offshore olie- en gasreserves die zich uitstrekt van Brazilië tot Guyana en bekend staat als de Evenaar Marge. “Het beste reservoir is in Guyana… Het lijkt erop dat we meer gas hebben,” zei Jagesar.

TotalEnergies en APA streven ernaar later dit jaar een definitief investeringsbesluit te nemen over de ontwikkeling van Block 58, met als doel om tegen 2028 eerst olie te produceren. Maar het geplande prijskaartje van $9 miljard voor het project zou kunnen stijgen omdat de boorkosten wereldwijd zijn gestegen, zei Jagesar. “Twee jaar geleden waren de boorkosten bijvoorbeeld $200.000 per dag. Nu is het $400.000,” voegde hij eraan toe.

Het volgende project dat de offshore-output kan inaugureren, zou Block 52 kunnen zijn, waar het Maleisische staatsoliebedrijf Petronas en partner Exxon van plan zijn om het gebied verder te verkennen. Ze hebben afspraken gemaakt om een beoordelingsput te boren en productietests uit te voeren, aldus Jagesar.

Als de ontdekkingen het toelaten, zou Petronas een project voor vloeibaar aardgas (LNG) kunnen nastreven met behulp van het gas van Suriname. Petronas en Staatsolie hebben speciale fiscale voorwaarden afgesproken via een contractaanvulling die het bedrijf een belastingvrije periode van tien jaar vanaf het begin van de productie zal geven. Die onderhandelingen kunnen worden uitgebreid naar andere bedrijven, aldus de directeur.

Grote producenten uit buurlanden zoals Petrobras uit Brazilië bekijken de mogelijkheden in Suriname, aldus Joelson Mendes, hoofd exploratie en productie van het bedrijf, op woensdag. In ondiepe wateren heeft Suriname productiedelingscontracten getekend met bedrijven, waaronder de Amerikaanse oliereus Chevron en QatarEnergy, voor 4 blokken. Naar aanleiding van een recent gelanceerde nieuwe biedronde, zou het totale aantal toegewezen blokken kunnen worden verhoogd naar 21-22, zei Jagesar.

ENERGY

 

 

 

| united news | Door: Redactie