SURINAME BELANGRIJKE LEVERANCIER VAN COCAÏNE VOOR AZIË
| united news | Door: Redactie
De Surinaamse Nijotha Jabini, die in 2022 in Sri Lanka werd gepakt met cocaïne. Beeld: Sri Lanka Customs Narcotics Control Bureau. | Auteur: Armand Snijders.
Suriname staat al decennia bekend als een belangrijke doorvoerhaven van cocaïne voor de Europese en – in mindere mate – de Noord-Amerikaanse markt.
Maar de internationale drugsbendes richten zich de laatste jaren steeds nadrukkelijker op verder gelegen markten, zoals in Azië. Landen op dat continent beginnen Suriname te ontdekken als cocaïneleverancier. En daar wordt ook grof voor betaald. Een nadeel is dat als je bij de smokkel gepakt wordt, de straffen niet mals zijn.
De handel van oud
De loods in het idyllische dorp staat in de nabijheid van de plaatselijke Tin Hau-tempel, waarvan er zo’n honderd in de regio zijn. Deze tempels zijn een begrip bij de bevolking en staan voor de bescherming tegen de demonenbroers Chin Lei Ngan en Shun Fung Yi, die eeuwen geleden leefden. Maar de tempel kon de hedendaagse drugshandelaren niet beschermen tegen de onverbiddelijke sterke arm. De cocaïne zat verstopt in containers met oud-ijzer uit Suriname. Die containers waren enkele weken eerder ingeladen in de Jules Sedney Haven en onopgemerkt het land uitgekomen.
Hoofdinspecteur Wilson Tam van de Chinese politie zegt dat er aanwijzingen zijn dat er steeds meer cocaïne vanuit Suriname per schip naar China wordt gesmokkeld. “Drugssyndicaten weten dat de controle in Suriname veel te wensen overlaat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Brazilië en Peru, de traditionele smokkellanden. Dus de Chinese autoriteiten staan op scherp bij containers waarvan ook maar het vermoeden bestaat dat ze in Suriname zijn geweest. Maar het is bijna onmogelijk om alles te onderzoeken, dus vermoedelijk komt er veel meer binnen dat wordt onderschept.”
De afgelopen jaren zijn ook individuele Surinaamse gelukszoekers – al dan niet in opdracht van drugskartels – met relatief kleine hoeveelheden drugs tegen de lamp gelopen. Zo werd op 23 mei vorig jaar 48-jarige Surinamer Renaldo Oliviera op de Clark Airport in de Filipijnen gepakt met dertig pakjes cocaïne met een totaalgewicht van bijna 3,5 kilo, die hij had verborgen in zijn jas en broek.
In Japan werd een half jaar eerder een niet met naam genoemd Surinaams stelletje staande gehouden op de Kansai International Airport in Osaka. Zij hadden zeven kilo cocaïne verstopt in de bodem van hun reiskoffers. Japan is steeds in trek voor drugs die vanuit Suriname het land wordt binnengesmokkeld. Daar merken ze sowieso en drastische toename van transporten vanuit de Zuid-Amerikaanse regio.
Eind 2021 werd tien kilo gevonden in flessen shampoo en dozen cake die vanuit Peru via Suriname verscheept waren naar Nederland en vervolgens richting Japan waren gegaan. De Japanners hebben regelmatig aan de bel getrokken wat de smokkel vanuit Suriname betreft. “Het heeft onze speciale aandacht”, zei voormalig politiechef Itaru Nakamura in 2022 naar aanleiding van de onderscheppingen.
En eind 2022 werd de toen 25-jarige Nijotha Jabini op Bandaranaike International Airport (BIA) in Sri Lanka aangehouden met 2.553 gram cocaïne in haar bezit. De Surinaamse was vanuit haar geboorteland via Brazilië met een vlucht van Qatar Airways naar Colombo gevlogen en werd daar gesnapt met de drugs die verstopt waren in vijf blikken met voedingswaren. Rechters op het Aziatische eiland schromen er niet voor om voor zo’n vergrijp de doodstraf op te leggen.
Maar het is nog altijd onduidelijk wat het lot van al deze smokkelaars is nadat ze werden gearresteerd en of ze überhaupt al zijn berecht. In de lokale media wordt daar geen melding van gemaakt. Van het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de belangen van Surinamers in het buitenland zoveel mogelijk behartigt – ook al zijn het verdachten – kwam geen reactie op vragen van deze krant.
Al deze gevallen bevestigen dat de drugssmokkel naar Azië – ondanks de enorme risico’s – aantrekkelijk genoeg is om te proberen. Van een paar kilo tot partijen waarmee de smokkelaars doorgaans proberen hun dagelijkse zorgen tot het verleden te laten behoren tot de vele honderden kilo’s waar de grote drugsbonzen hun nek voor uitsteken. En de vraag naar harddrugs – en cocaïne in het bijzonder – neemt alleen maar toe.
Het Bureau voor Drugs en Criminaliteit van de Verenigde Naties (VN), UNODC, bevestigde enkele jaren geleden al in haar World Drug Report dat ‘de cocaïnemarkt in Azië groeiende is’. Vooral transporten naar China worden door de VN en opsporingsdiensten in de gaten gehouden. Voor de grootschalige internationale cocaïnehandel is China de ideale markt, en Hong Kong het ideale distributiecentrum, zo constateert de organisatie. ‘Hong Kong is door zijn centrale ligging en verbindingen een ideale doorvoerhaven’, zo schrijft de organisatie. De meeste cocaïne voor Azië en Oceanië komt volgens de UNODC overigens uit Peru en wordt vooral via de havens in Brazilië, Argentinië, Uruguay én Suriname verscheept.
De UNODC constateerde in 2018 dat in China het percentage mensen dat cocaïne gebruikte rond de 0,2 procent van de bevolking lag. En dat percentage is sindsdien sterk groeiende. Ook al zouden die cijfers maar heel licht zou stijgen, in een land met ruim een miljard inwoners zal dat goed zijn voor astronomische hoeveelheden cocaïne en evenredige winstmarges. In Australië en Nieuw-Zeeland was dat ruim 2 procent. Dat is laatste zeer hoog; in West-Europa lag het gebruik gemiddeld op 1,4 procent.
Uit een analyse van ‘Follow the Money’ is gebleken dat de perspectieven van de gebruikersmarkten in Azië en Oceanië voor cocaïne zeer gunstig zijn, gezien de prijzen die worden betaald op de groothandelsmarkt en het nog lage aantal gebruikers op dit moment. Voor een kilo cocaïne wordt in bepaalde Aziatische landen en in Australië soms 110.000 tot 150.000 euro betaald (tegen ongeveer 25.000 tot 30.000 euro in West-Europa).
De groei in het aantal gebruikers en de forse bedragen die in de handel omgaan, bieden dus perspectieven voor drugscriminelen die hun slag willen slaan. Ook voor Surinaamse. Maar het motto blijft: bezint eer gij begint, want als je wordt gepakt, kunnen de gevolgen desastreus zijn.-.
ANALYSE
| united news | Door: Redactie