SURINAAMS HYBRIDE HYDROPONISCHE TEELTCONCEPT WEKT INTERESSE BIJ GUYANESE INVESTEERDERS
| united news | Door: Redactie
Fotocompilatie: Revinh Ramnandanlall, CEO van B4Agro&FoodSystems (B4AFS Suriname).
Blue Sapphire Investments (Guyana) heeft in de lobby van het Marriott Georgetown een contract voor de eerste fase ondertekend met B4Agro&FoodSystems (B4AFS Suriname).
B4AFS (onderdeel van B4Concepts) is niet alleen een kennisbedrijf dat expertise en vaardigheden overdraagt aan haar klanten, maar levert ook binnen twee maanden gebruiksklare Hybride Hydroponische Boerderijen volgens hun ‘van zaden tot verkoop’ concept.
Afbeelding 1: Revinh Ramnandanlall (CEO B4) en Latchmi Narayan (CEO Blue Sapphire Investments)
B4Agro&FoodSystems (B4AFS) heeft een nieuw teeltconcept ontwikkeld, specifiek gericht op een tropisch klimaat, zodat Surinaamse telers het hele jaar door stabiele productie kunnen bereiken. Het
Afbeelding 2: Revinh Ramnandanlall naast een van de geleverde projecten
Lokale bouwmaterialen
“Terwijl veel mensen zich richten op hoogtechnologische innovaties, hebben wij gekozen voor laagtechnologische innovatie,” aldus Revinh Ramnandanlall, algemeen directeur van het Surinaamse bedrijf. Met dit teeltconcept
Afbeelding 3: Praktische training en installatie op locatie voor enkele klanten in Suriname
Eenvoudig maar effectief
In het laagtechnologische systeem koos B4AFS voor een mix van vier hydroponische technieken: druppelirrigatie, capillaire irrigatie, diepe watercultuur en het Nederlandse emmersysteem. Hierdoor gebruikt een teler minimaal 80% minder water dan bij teelt in volle grond, en ook het gebruik van meststoffen is lager door verbeterde efficiëntie en effectiviteit.
Opmerkelijk is dat het systeem met relatief eenvoudige bouwmaterialen gemaakt kan worden, zonder dat er elektriciteit of een pomp nodig is. Een kas is niet vereist, alleen een schaduwnet is voldoende. De vraag is dus hoe B4AFS de waterkwaliteit in het systeem op peil houdt. “Dit is de cruciale vraag. Tijdens de tweemaandelijkse training die wij bij het concept aanbieden, leggen we dit stap voor stap uit in zes modules, waarbij theorie en praktijk hand in hand gaan. Een belangrijk aspect is het werken met lokale materialen, maar er zijn veel andere factoren die dit mogelijk maken.”
Gebruikers
Meer dan honderd teeltprojecten zijn inmiddels opgezet. Tachtig procent daarvan zijn particuliere gebruikers met een (grote) moestuin. “Ze willen weten waar hun groenten vandaan komen en telen deze nu zelf. Meer dan honderd soorten gewassen zijn al getest en geteeld met dit systeem.”
De andere gebruikers zijn professionele producenten met groeiambities. B4AFS schat dat dit ongeveer tien procent is, terwijl de overige tien procent multinationals zijn. “In het kader van hun maatschappelijk verantwoord ondernemen en betrokkenheid bij de gemeenschap schenken ze het systeem aan lokale gemeenschappen.”
Afbeelding 4: Een stagiair met Olifantsoor (Tajerblad) planten die de wortels toont, die normaal niet zichtbaar zijn
Begeleiding
Omdat het een laagtechnologisch systeem is, verdienen telers hun investering snel terug. “Bij de start van een project bieden we begeleiding en plantjes aan. Pas wanneer deze goed verkocht zijn, zijn wij tevreden. We bieden ook training aan in branding, marketing en verkoop met de nieuwste AI-tools, ontwikkeld in de eigen merkstem van de klant.”
Het tweede fasepakket dat B4AFS aanbiedt, omvat alle training van het eerste pakket (van zaaien tot oogsten, beheer, marketing en verkoop), maar ook een klein teeltbedrijf en plantjes. “Deze planten zijn al in productie en zullen binnen drie maanden oogst opleveren. Zo verdient een teler de investering binnen twee tot drie jaar terug.”
Afbeelding 5: Een klant die investeerde in een Mini Farm bedrijf, opgezet met de begeleiding van B4AFS
Investeerders
Nu het systeem zo goed werkt in Suriname, rijst de vraag: wat is er nog meer mogelijk? Revinh staat zeker open voor verdere technische innovaties, zolang deze passen binnen de huidige verkoopstrategie van B4AFS. Daarnaast werken ze aan internationalisering. “Ons systeem is toepasbaar in alle landen rond de evenaar. De materialen zullen lokaal verschillen, maar de basisteelttechnieken kunnen dienovereenkomstig worden aangepast, na grondig onderzoek naar de eigenschappen van die materialen. We zijn nu in gesprek met internationale investeerders die geïnteresseerd zijn in het opschalen van onze laagtechnologische innovatie, zowel lokaal als internationaal.”
Voor meer informatie:
Revinh Ramnandanlall, B4Agro&FoodSystems WhatsApp +5977528275 Facebookpagina: www.b4concepts.com
ADVERTORIAL: B4AGRO&FOODSYSTEMS
| united news | Door: Redactie